ЦИК не може да пренаписва Изборния кодекс. Административният орган може

...
ЦИК не може да пренаписва Изборния кодекс. Административният орган може
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: ЦИК не може да пренаписва Изборния кодекс

ЦИК не може да пренаписва Изборния кодекс. Административният орган може да вземе решение по целенасоченост единствено в рамките, планувани в закона.  В Изборния кодекс няма догадка, при която ЦИК по целенасоченост да преценя дали да допусне машинно гласоподаване, или да не допусне машинно гласоподаване. Това съобщи юристът и народен представител от ПП/ДБ Надежда Йорданова пред публицисти след във Върховния административен съд за

Така показаната информация от ДАНС е един книжовен роман с съмнение, в границите на 3 страници , без да се удостоверяват по подобаващ ред каквито и да било обстоятелства и условия, които могат да доведат до анулация на машинното гласоподаване. Представени са доказателства, които демонстрират по кое време са показани съответните машини и програмен продукт за засвидетелствуване и МЕУ е издало своя акт в границите на открития в Изборния кодекс период.

ПП/ДБ вършат всички старания да бъдат законово предпазени и обезпечени правата на хората в изборния развой. Правовата страна би трябвало да се отстоява с процедури, а не с политически кавги или други дейни мероприятия, разяснява Йорданова. Тя е обезпокоена от изказванията на ЦИК, че главните претекстове за издадения акт били напълно политически и се позовавали на диалози, документи и изказвания на органи, които не са способени по Изборния кодекс.
 Зам.-министърът с флашката: Кодгейт няма, а ДАНС популяризира неистини
Зам.-министърът с флашката: Кодгейт няма, а ДАНС популяризира неистини

Справката на ДАНС е цялостна с непроверени и погрешни изказвания, а и с на на практика невъзможни

Депутатът Васил Пандов добави, че претекстовете за анулация на машинното гласоподаване са свързани с условия, които ги няма като претекстове в акта на ЦИК. ЦИК се пробва да добави акта си, който е в нарушаване на трайна процедура на Конституционния съд. В практиката на Конституционен съд се показва, че изборните права са уредени на конституционно равнище и Изборният кодекс не може да се ползва разширително, посочи Пандов.

Според него ЦИК не е имала изясненост по какъв начин да ограничи машинното гласоподаване, като е показала наредба за 30 обособени предпоставки. Това, което сподели ЦИК в правосъдното съвещание, е, че тя е решила по целенасоченост, а не по правомерност да ограничи правата на българските жители за гласоподаване. Техните претекстове (на ЦИК - б.р.) са незаконосъобразни, оцени Пандов.

" Има един роман, една приказка, че е нарушена сигурността, само че те нямат такава експертиза ", отсече депутатът, очевидно засегнат от изказванията на ЦИК за какво са спрели машинното гласоподаване.

Според него каквото и да каже министърът на електронното ръководство, той не е способният орган. " Ако министърът беше написал едно писмо на ЦИК, че няма да подпише едно такова решение за прекъсване на машинното гласоподаване, решението се издава от 3 институции и в случай че удостоверяват, че машините не подхождат, с цел да се гласоподава на тях ", разяснява Пандов. Той има вяра, че правовата страна и законността в България ще спечелват.
 ЦИК изяснява пред съда отхвърли си от машините и с отчета на ДАНС
ЦИК изяснява пред съда отхвърли си от машините и с отчета на ДАНС

Върховен административен съд сплоти 12 тъжби и ще вземе решение днес
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР