ЦИК: Към момента нямаме информация, която да опровергава доклада на

...
ЦИК: Към момента нямаме информация, която да опровергава доклада на
Коментари Харесай

ЦИК: Към момента нямаме информация, която да опровергава доклада на ДАНС


ЦИК: Към момента нямаме информация, която да опровергава отчета на ДАНС. Към сегашния миг ЦИК не намира основание да промени решението си за гласоподаване единствено с хартиени бюлетини. Това разгласи на ексклузивен брифинг
ръководителят на комисията Камелия Нейкова.
Тя изясни, че в отчета на ДАНС има данни за повтаряне на процедурата за създаване на изходния код за машините без да има потребност от това така и така да е част от отчета на Министерството на електронното ръководство и отчетите на Българския институт за стандартизация и
на Българския институт по метрология.
„ Решението на ЦИК е обжалвано по правосъден ред и всички обстоятелства и условия за това решение ще бъдат прегледани от съда. Постъпили са осем тъжби, всички те са подадени пред Върховен административен съд. Така, че чакаме съда да прегледа тези тъжби “, уточни тя.
Нейкова беше безапелационна,
че досега в Централната изборна комисия няма постъпила информация, която да опровергава данните, съдържащи се в преписката на ДАНС.

„ Става въпрос за неправомерни дейности на зам.-министъра на електронното ръководство, осъществени на 25 октомври
и изразяващи се в следното
– да се организира още веднъж процедурата за създаване от първоначален код на софтуеъра на машините за гласоподаване. Процедурата по доверено създаване на изходния код беше беше осъществена на 20 октомври в наличието на представители на ЦИК в министерството на електронното ръководство, като финалът завърши с сключване на изходния код с ключове, генерирани от ЦИК “, разгласи Нейкова.
„ След тази процедура провеждането
на създаване на нов първоначален код, каквото е осъществено на 25 октомври, изтъквам „ качването на портативна флаш памет и запаметяването на персоналния телефон на зам.-министъра, е недопустимо даже за някой
да си го гледа и да си поиграе с него “,
изясни още ръководителят на комисията. „ Ако някой си позволява да си играе с инструмент, обвързван с изборния развой, считаме, че това освен е неприемливо, само че и е незаконосъобразно “, добави тя.
Нейкова беше безапелационна, че ЦИК
не е разрешила устройствата за гласоподаване да напущат склада, където се съхраняват. „ Това, че Министерство на вътрешните работи има координиран транспортен проект, както и разполагане на машините на рампите за тяхното превозване не може да се смята за обещано позволение “, показаха още от комисията.
Камелия Нейкова съобщи също, че не счита,
че ЦИК е погазила Изборния кодекс. „ Подобни твърдени от държавни институции и длъжностни лица намираме за неприемливи и считаме, че те са вмешателство в работата на самостоятелен държавен орган. А също по този начин още повече разрушават доверието в изборния развой. Нека институциите ни дадат опция да си вършим работата, по този начин, че изборният ден да протече обикновено “,
молиха още от комисията.
Те подсигуряват, че вотът на всички гласоподаватели е обезпечен с задоволителен брой бюлетини.

„ Разбираме желанието на някои гласоподаватели да гласоподават с машина. Аз също желая да гласоподавам с машина и до в този момент съм гласувала по този метод. Но, този път ще гласоподавам с хартиена бюлетина не тъй като извършвам нечия поръчка, а тъй като считам, че информацията получена в ЦИК е задоволителна, с цел да вземем мерки да не се компрометира изборния развой “, изясни председателката на комисия.

И моли към ДАНС и прокуратурата да проверяват дейностите на зам.-министъра, след което да оповестят обществено финалните си изводи.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР