ЦИК и политиците трябва да повишат доверието в процеса с

...
ЦИК и политиците трябва да повишат доверието в процеса с
Коментари Харесай

Александър Шпатов по Дарик: ЦИК трябва да си подаде оставката, съставът да се замени

" ЦИК и политиците би трябвало да покачат доверието в процеса с гласоподаване, а не назад - да го понижат ", съобщи писателят Александър Шпатов в " Следобедниятблок с Георги Донков и Мария Черешева " по Дарик.

Той засегнавъпроса за незадоволителното образование на изборните комисии и по какъв начин това понижава доверието в изборния развой.

Шпатов изрази угриженост по отношение на някои съществени проблеми в изборния развой: " Комисиите са неприятно подготвени, вместо да се увеличи доверието, то се понижава. "

Писателятизтъкна значимостта на доверието в изборите и приканва Централната изборна комисия (ЦИК) и политиците да работят за повишението му, а не противоположното: " Без доверие в процесачестни избори не може да има ", съобщи той.
Проблемът с актуализацията на изборните описи
Александър Шпатов акцентира, че описите с гласоподавателите би трябвало да бъдат обновени, защото в тях постоянно се включват повече хора, в сравнение с в действителност живеят в страната. Той съобщи, че този проблем е обвързван със Закона за гражданска регистрация и изисква съществено внимание и решение.

Шпатова сподели още:

" Списъците би трябвало да се актуализират, в тях има повече хора в сравнение с живеят в България. Не е съответнополитическото систематизиране наЦИК... Избирателната интензивност е още веднъж ниска и още веднъж има доста невалидни бюлетини... ЦИК би трябвало да си подаде оставката, в случай че не - целият им състав да бъде сменен ".
Нуждата от усъвършенствания в образованието на уредниците на изборите
" Хората, които вземат участие в организацията за изборите, не са подготвени и са извънредно демотивирани, всеобщо не се съблюдават инструкциите, които са мъчно разбираеми ", съобщи писателят.

" Заради непрекъснатите промени е мъчно хората да бъдат подготвени ", разяснява МарияЧерешева.

" Ние не гласуваме с машини, а принтери ", добави Шпатов.

За хората, които гласоподават с машина, имаотново възможност за недействителен избор, тъй като бележката, би трябвало да е подписана от ЦИК, преди да бъде пусната в урната, заключи той.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР