Цифрата е тревожи - при повече от едно на всеки

...
Цифрата е тревожи - при повече от едно на всеки
Коментари Харесай

Разсейването зад волана - цифрите са тревожни

Цифрата е тревожи - при повече от едно на всеки четири пътнотранспортни катастрофи (27 процента) разсейването е играело роля. Националното представително изследване на infas quo от името на директния осигурител DA Direkt демонстрира какво разсейва водачите в трафика.

60 % от водачите считат, че са изложени на висок риск от разпръскване. Потенциалът за похищение на вниманието от дейностите на другите участници в придвижването, както и от промени в пътя или от бърникане на смарт телефони, към момента е висок спрямо резултатите от предходната година. Но изключително във връзка с намаляващото потребление на смарт телефони измежду младите водачи (с единадесет процента), има съображение за вяра за усъвършенстване - демонстрират резултатите от изследването. Доставчиците на услуги за подвижност към момента едвам съумяват да усилят доверието в интелигентните системи за подкрепяне на лидера, даже в противен случай - всеки пети (19 процента) е заплеснат от „ асистентите “ си в колата.

Шофьорите постоянно се разсейват от въздействия отвън транспортното си средство и вземат участие в рискови обстановки. Повече от половината от респондентите (55 процента) декларират, че се усещат разсеяни от неприятно време или условия на видимост, последвани от отклонения и променено оформление на пътя (42 процента). Освен това един на всеки 10 декларира, че се усеща заплеснат от навигационното устройство, което търси нов маршрут. Само малко на брой (седем процента) усещат разпръскване от локалния публичен превоз.

Други участници в придвижването обаче не престават да разсейват. Над половината от водачите (53 процента) правят оценка риска от разпръскване от другите участници в придвижването като доста висок. Повече от един на всеки трима респонденти обявиха, че се усещат разсеяни от други водачи в трафика. 34% усещат разпръскване от велосипедистите, до момента в който единствено 17% от пешеходците.

Представителното изследване съумя да разпознава необятен набор от аргументи за разсейването в транспортното средство: 62 % понякога или постоянно изпитват обстановки на разпръскване от високоговорителите в транспортното средство, като музика, подкасти или аудио книги. Интензивните полемики с пасажерите (66 процента) остават водещи.

Освен това към една трета правят телефонни диалози или употребяват бордовия компютър доста постоянно по време на шофиране. Освен това единадесет % постоянно се занимават с навигационната си система по време на шофиране и в следствие се усещат разсеяни. Честото ястие и пиянство (девет процента) и флиртът (седем процента) по време на шофиране леко понижават спрямо миналата година.

Като цяло съвсем всеки пети водач употребява своя смарт телефон при всяко или съвсем всяко пътешестване - макар че е неразрешено. Резултатите на директния осигурител демонстрират, че доста младежи на възраст сред 18 и 29 години употребяват смарт телефоните си доста интензивно за кормилото - една трета съвсем всякога, когато карат. Има обаче и позитивно развиване - потреблението на смарт телефони леко понижава в тази възрастова група. Миналата година 37 % от 18 до 29-годишните споделиха, че употребяват смарт телефона постоянно, а 25 % понякога.

Новите резултати обаче демонстрират, че 33 % към този момент не пипат своя смарт телефон за всяко или съвсем всяко пътешестване и делът на инцидентните консуматори е понижен до 18 %. Най-малко 60 % от интервюираните измежду 18-29-годишните, обаче, признават, че четат новините, до момента в който карат. В съпоставяне с числата от 2020 година обаче делът на тези, които пишат нови известия, е понижен от 59 на 55 %. Докато преди година 45 % споделиха, че вършат фотоси по време на шофиране, тази година това беше единствено 36 %.

Само един на всеки четири водачи (23 процента) счита технологията за отчасти самостоятелно шофиране за зряла. В съпоставяне с миналата година повече водачи (41%) правят оценка позитивно комфорта при шофиране с помоща помощник системите на лидера. В изследването от 2020 година по този начин дадоха отговор единствено 38 %. 38% в този момент обаче са уверени, че интелигентните системи за подкрепяне на лидера водят до повече разпръскване в пътния трафик. Тази оценка подхожда и на опита на водачите - тези с асистиращи системи са по-често разсеяни и вземат участие в рискови обстановки и катастрофи (47 процента), в сравнение с водачите без асистиращи системи (38 процента).
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР