Цетине. Няколко хиляди души проведоха демонстрации в Черна гора заради

...
Цетине. Няколко хиляди души проведоха демонстрации в Черна гора заради
Коментари Харесай

Albanian Post: Хиляди черногорци излязоха на протест срещу новия митрополит на СПЦ

Цетине. Няколко хиляди души организираха демонстрации в Черна гора поради плануваното встъпване в служба на новия глава на Сръбската православна черква в дребната балканска страна, написа Albanian Post .

Напрежението ескалира поради плануваната гала за коронация на митрополит Йоаникий II. Протестиращите в някогашната черногорска столица Цетине, където ще се състои церемонията на 5 септември, развяваха флагове на Черна гора и подлагаха на критика държавното управление на страната, обвинявайки го в просръбски пристрастия.

Стотици служители на реда бяха ситуирани в града и посолството на Съединени американски щати предизвести американците да заобикалят митинга.

Въпреки апелите за съблюдаване на здравните ограничения за COVID-19, множеството протестиращи не носеха маски, до момента в който скандираха „ Предателство! “ Те също упрекнаха държавното управление, че основава почва за „ окупация “ на Черна гора от Сърбия.

Черна гора разгласи самостоятелност от Сърбия през 2006 година Страната е надълбоко разграничена сред тези, които се считат за черногорци, и тези, които отхвърлят съществуването на черногорската нация. Около 30% от популацията на страната от 600 000 души се самоидентифицират като сърби.

Йоаникий II ще наследи някогашния предстоятел на Сръбската черква в Черна гора, митрополит Амфилохий, който умря през октомври, откакто се болести с ковид. Церемонията по встъпването в служба би трябвало да се състои в манастира Цетине, който се смята за историческата люлка на черногорската нация.

Лидерите на митингите обявиха, че не се опълчват на назначението на нов църковен водач, само че се опълчват на коронацията му в светилище, символизиращо вековната битка на Черна гора за суверенитет и самостоятелност.

„ Няма да допуснем по-нататъшно опозоряване на черногорските светилища от тези, които не признават Черна гора като страна и черногорците като нация “, съобщи Предраг Вусурович, уредник на митингите.

Йоаникий съобщи в изказване, че е „ срамно “, че встъпването му в служба е оспорено.

„ Не бях изпратен от църквата в Сърбия, нито от нейната страна “, сподели той. „ Не съм чужденец. Роден съм в Черна гора, жител съм на тази страна “.

Сръбската православна черква, най-голямата религиозна институция в Черна гора, изигра основна роля в придвижването, което оказа помощ за свалянето предходната година на прозападното държавно управление, което ръководи страната дълги години. Тя оглави няколкомесечни митинги против хипотетичните проекти на това държавно управление да отнеме имуществото на СПЦ, което черногорските представители отхвърлиха.

Бившето държавно управление извади Черна гора от сферата на въздействие на Сърбия и Русия. Адриатическата нация се причисли към НАТО през 2017 година и в този момент е формален претендент за участие в Европейския съюз.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР