Центрове за хора в риск затварят врати заради сметките за

...
Центрове за хора в риск затварят врати заради сметките за
Коментари Харесай

Диана Ковачева: Центрове за хора в риск затварят врати заради сметките за ток и газ

Центрове за хора в риск затварят порти поради сметките за ток и газ, предизвести националният публичен бранител Диана Ковачева. Тя изпрати писмо до вицепремиера и финансов министър Асен Василев, до обществения министър Георги Гьоков и до ръководителя на отрасловата парламентарната комисия по труда, обществената и демографската политика Искрен Арабаджиев, осведомиха от Администрацията на омбудсмана.

В писмото си тя сигнализира, че повече от 24 неправителствени организации, снабдители на обществени услуги, търсят помощ, тъй като не могат да покрият разноските си за електрическа енергия, природен газ и заплати . Така на процедура е застрашено естественото действие на този тип услуги и съществува действителен риск от утежняване на поддръжката за хиляди хора в уязвимо състояние.
 Заради неприет бюджет метрото и електротранспорта в София не могат да си платят сметките за ток
Заради неприет бюджет метрото и електротранспорта в София не могат да си платят сметките за ток

Почти двойно е нарастването на декемврийската сметка

Притеснението на организациите идва от обстоятелството, че в одобрените Стандарти за делегираните от страната действия с натурални и стойностни индикатори през 2021 година, както и по осъществените планове по Оперативните стратегии, не е планувано нарастването на цените на тока и природния газ. Заложените пари се оказват извънредно незадоволителни за естественото действие на обществените услуги. А получените обезщетения от 110 лева за мег аватчас са били отпуснати единствено за м. октомври и ноември м.г., само че не и за последващите месеци.

Друг проблем с финансирането е неналичието на заложени средства за покриване на разноските и за нарастването на заплатите от 1 януари 2022 година на работещите в обществената сфера . Това е планувано по Наредбата за стандартите за възнаграждение на труда на чиновниците, осъществяващи действия по даване на обществени услуги, финансирани от държавния бюджет.

" В настоящите стандарти нужните средства не са планувани, а високите цени на електрическата енергия и природния газ не разрешават да се преразпределят средства по други посоки, в това число за актуализиране на заплатите ", написа Диана Ковачева.
 БСК недоволна от проектобюджетите за 2022 година
БСК недоволна от проектобюджетите за 2022 година

Всяко отклоняване от допусканията на МФ за приходна част на държавния бюджет за 2022 година може да докара до несъразмерен бюджетен недостиг, който да надвишава 6%.

По думите й има действителен риск забележителен брой чиновници да изоставен системата или да заведат искове против доставчиците на услугите за несъблюдение на отговорностите им по нормативен акт.

" В обстановката съществено наранени ще се окажат и потребителите на обществените услуги над 18 години, на които таксите за януари 2022 година към този момент ще бъдат изчислени въз основа на новите цени на електрическата енергия и природния газ. Това значи, че ще има нарастване на таксите с сред 30% и 40 %, което за хора в уязвимо състояние, каквито са хора с увреждания и възрастни хора, с ниски приходи, ще се окаже непостижима тежест ", акцентира омбудсманът.

Диана Ковачева упорства за незабавни дейности по застраховане естественото действие на обществените услуги и гарантиране на правата както на потребителите, по този начин и на работещите в системата.

" Социалните услуги имат определящо значение за практикуване на правата от хората, намиращи се в спешна обстановка, и за воденето от тях на заслужен, деен и самостоятелен живот. Достъпът на нуждаещите се от поддръжка до обществени услуги разрешава на тези хора да поемат надзор върху личния си живот , като част от общество, което е приобщаващо, солидарно и поддържа правото на персонален избор и независимост ", показва Диана Ковачева.

Недопустимо е част от най-уязвимите жители в обществото и работещите в системата, основана да обезпечава на тези хора нужната им поддръжка, да бъдат оставени без съответна помощ от страната, безапелационна е Диана Ковачева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР