Централната минерална баня в София отново ще бъде баня, това

...
Централната минерална баня в София отново ще бъде баня, това
Коментари Харесай

Най-сетне: Централната софийска баня става СПА център с музей ВИДЕО

Централната минерална баня в София още веднъж ще бъде баня, това оповестиха от Столична община пред Нова тв. Музеят който се обитава и в този момент в постройката, остава. Как ще съжителстват SPA и музей?

Водата се връща още веднъж в постройката на някогашната Централна софийска баня, мястото се употребява по предопределение до 1986г., това източната част на постройката, където се къпели дамите, а в този момент там се съхраняват остатъци даже от римско време.

Водата е знак на живот. А банята обществен инструмент епохи наред. „ Реално града стартира своя живот към извора”, споделя Здравко Здравков, основен проектант на София.

Днес постройката на тогавашната Централна баня, издигната върху основите на римската, споделя за историята на София и пази скъпи артефакти. Най-възрастния експонат е керамична пещ, на осем хилядолетия, открита при разкопките в Слатина.

В началото на демократичните промени постройката на някогашната баня, беше забравена с години. След бурни полемики се реши тя да бъде музей на София, а столичани желаеха водата да се върне. За това от Общината оповестиха план за нова визия на добре познатата баня.

„ Идеята е Северното крило и съществуващия главен басейн да бъдат непокътнати, тъй че да се включи още веднъж водата, само че те би трябвало да намерят своята симбиоза по какъв начин да работи музея дружно с реконтурираното крило.

Три архитектурни концепции стигнаха до финалната права на състезанието, проведен от "Софпроект ".

„ Общото е, че връщат водата и се пробват да намерят общуване сред някакъв тип функционалност с вода - да кажем баня и музей”, изясни Любо Георгиев, шеф на Оперативна програма „ Софпроект-ОГП “.

На първо място се класира концепцията на екип "Софийски терми ". Проекта планува северната част на постройката да е термален център, като да има и басейн на покрива.

„ Това са били места за обществена интеракция, места за къпане естествено, места за лекуване, също по този начин места за образование, имало е ъгъл на философа”, споделя арх. Слава Савова, екип "Софийски терми ".

В частите, който се планува да са SPA център - през днешния ден се употребяват за складове на музея за история на София. От там се надяват, новото бъдеще на постройката да даде повече място за изложения.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР