Централната избирателна комисия винаги е смятала, че изборният процес e

...
Централната избирателна комисия винаги е смятала, че изборният процес e
Коментари Харесай

Без нови машини за местните избори

Централната изборна комисия постоянно е считала, че изборният развой e въпрос, обвързван с националната сигурност. Това съобщи ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова на чуване в Народното събрание по отношение на надеждността на машините за гласоподаване.

Нейкова акцентира, че за идните локални избори ЦИК е оповестила две публични поръчки. Едната е обвързвана с обезпечаването на машинното гласоподаване и с надграждане на софтуера. За гарантиране надеждността на изборния процес ЦИК е планувала спомагателни ограничения за сигурност.

Нейкова добави, че са осъществени инспекции, направени са и проби за засвидетелствуване на сходството на вида устройство за гласоподаване.

За изборите на 29 октомври няма да се доставят нови машини, гласуването ще се прави с към този момент закупените,

добави ръководителят на Комисията. „ Всички машини се съхраняват в частен склад, защото към сегашния миг не е обезпечен държавен от страна на Министерския съвет, както изисква Изборният кодекс ", добави тя.

Председателят на ЦИК посочи и че в изборния ден не се прави подмяна на устройствата за гласоподаване. При пораждане на проблем, гласуването на машина се прекратява и гласоподавателите гласоподават с хартия.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР