Централната избирателна комисия (ЦИК) утвърди образеца на бюлетината за предстоящите

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) утвърди образеца на бюлетината за предстоящите
Коментари Харесай

Готов е образецът на бюлетината за евроизборите

Централната изборна комисия (ЦИК) утвърди образеца на бюлетината за идните избори за Европейски парламент, които ще се проведат на 26 май.
В нея са вписани общо 27 политически партии, обединения и самостоятелни претенденти, а според измененията в Изборния кодекс от 2016 година в бюлетината попада и квадратче „ не поддържам никого “. От ЦИК припомнят, че бюлетината наложително би трябвало да бъде попълвана със наследник химикал. Различна в нея ще бъде номерацията на преференциите, за които тази година депутатите взеха решение да бъдат маркирани с трицифрени цифри, като към всяка цифра се прибавя 100. Комисията е утвърдила и характерен метод на прегъване на бюлетината, който да подсигурява тайната на вота на всеки гласоподавател.

„ Жалби в ЦИК все още са постъпили 22 броя и 8 сигнала. От тези тъжби 2 са висящи във Върховен административен съд, по отношение на решения на ЦИК “, заяви Александър Андреев от ЦИК.

Той уточни и някои от значимите периоди до деня на изборите. До 4 май ЦИК би трябвало да одобри решение за местата и броя на секциите отвън страната, а до 9 май да се проведат консултациите за назначение на СИК-овете зад граница.

До 11 май българските жители могат да подават заявки за издаване на удостоверения за гласоподаване на друго място и по сегашен адрес. Тогава изтича и срокът за гласоподавателите с увреждания, които желаят да гласоподават в преносима секция.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР