Централната избирателна комисия (ЦИК) реши на местния вот на 29

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) реши на местния вот на 29
Коментари Харесай

ЦИК реши: На изборите в неделя ще се гласува само с хартиени бюлетини

Централната изборна комисия (ЦИК) реши на локалния избор на 29 октомври и на възможен втори тур гласуването да бъде единствено с хартиени бюлетини.

Предложението беше признато с 12 гласа „ за “, а двама бяха „ срещу “. Преди гласуването Цветозар Томов направи предложение да бъде даден период от 2 часа за решение от Министерството на електронното ръководство за удостоверяването на машините.

„ Искаме Министерството на електронното ръководство да извърши отговорностите си по закон “, добави Томов.

До този процес се стигна след днешния скандал с кода на машините. Според отчет на ДАНС, показан през днешния ден на председателския съвет в Народното събрание, на 25-и октомври, дни откакто ЦИК направи обществено генериране на така наречен хеш код, който е един от ключовете за отбрана на машините, заместник-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов е снимал с телефона си и е свалил информацията на флашка. От опозицията нададоха писък, че това ще опорочи изборите. От ПП-ДБ пък разясниха, че става въпрос за предизборни циркове. Премиерът Николай Денков съобщи от Брюксел, че няма никаква възможност за опорочаване на машинния избор, защото на процедура машините са като принтери. Финансовият министър Асен Василев от своя страна уточни, че ГЕРБ и Движение за права и свободи от дълго време желаят да отстранен машинното гласоподаване и в този момент употребяват създалата се обстановка.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР