Централната избирателна комисия (ЦИК) показа образец на бюлетината на предстоящите

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) показа образец на бюлетината на предстоящите
Коментари Харесай

ЦИК показа как ще изглеждат бюлетините и машините за вота

Централната изборна комисия (ЦИК) сподели пример на бюлетината на идните парламентарни избори, както и по какъв начин ще наподобяват машините и по какъв начин се гласоподава с тях.

Общо 30 партии и обединения ще се явят на идния избор. Вече беше изтеглен жребият, който дефинира по какъв начин ще бъдат подредени обединенията в бюлетината. С номер 31 в нея ще е опцията " не поддържам никого ".

Няма смяна в метода, по който се гласоподава с хартиена бюлетина – това става със наследник химикал със знак Х или V върху номера на групировката или самостоятелния претендент. По същият метод се отбелязва и преференцията, в случай че гласоподавателят желае да гласоподава с такава. Номерата на преференциите стартират от 101. Това значи, че да вземем за пример вторият в листата на дадена партия е под номер 102.

Бюлетината би трябвало да е по този начин сгъната, че да се виждат двата печата на гърба ѝ, само че да не се разкрива тайната на вота на гласоподавателя, а отрязъкът в горния десен ъгъл да бъде открит и да може да се откъсне. Предстои ЦИК да излезе със особено решение за целесъобразния метода на прегъване, само че той евентуално ще бъде както до момента - с едно огъване.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР