Централната избирателна комисия (ЦИК) не успя да вземе решение дали

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) не успя да вземе решение дали
Коментари Харесай

ЦИК не успя да реши дали Борисов нарушава закона с джипката по време на кампания

Централната изборна комисия (ЦИК) не съумя да вземе решение дали министър председателят Бойко Борисов, който е и претендент за народен представител от ГЕРБ-СДС, нарушава или не закона с обиколните из страната и раздаването на бюджетни средства по време на предизборната акция.

По-рано тази седмица от Българска социалистическа партия. Според социалистите той нарушава Изборния кодекс с това, че обикаля страната със длъжностен превоз и защита от НСО, тъй като в закона е записано, че " по отношение на предизборната акция се не разрешава безплатното потребление на обществен административен запас ".

В ЦИК са били подадени още няколко сигнала за същото.

Комисията е разглеждала сигналите на свое съвещание във вторник, което завършва малко преди среднощ. Обсъждането на въпроса стартира към 22 часа, а разногласията не престават към два часа и наподобяват на повтарящи се разговори от турски сериал. През цялото време издигнатите от Българска социалистическа партия членове на ЦИК, пазят тезата, че министър председателят нарушава закона, а тези от ГЕРБ – че нарушаване няма. В последна сметка комисията не съумява да вземе решение и сигналите са докладвани единствено " за сведение ". На съвещанието са участвали 16 от 20 членове на комисията. " За " глоба на Борисов гласоподават шестимата членове на ЦИК, издигнати от Българска социалистическа партия.

Този процес на събитията бе предсказан от някогашният член на ЦИК Цветозар Томов. По думите му проблем има в самия закон. " До решение няма да се стигне и повода не е единствено в ЦИК. Няма ясни текстове в Изборния кодекс, които да контролират този въпрос. Управляващите у нас имат стартова привилегия в предизборни акции, която им дава преимущество ", сподели той пред БНР часове преди комисията да се заеме с въпроса във вторник през нощта.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР