Централната избирателна комисия (ЦИК) изненадващо реши, че контролните разписки, отпечатвани

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) изненадващо реши, че контролните разписки, отпечатвани
Коментари Харесай

ЦИК послуша ГЕРБ и реши да брои разписките от машините за гласуване

Централната изборна комисия (ЦИК) изненадващо реши, че контролните разписки, отпечатвани от машините за гласоподаване, ще се броят във всички секционни изборни комисии (СИК) на идните избори. Това стана на днешното ѝ съвещание, оповестява в..

Така комисарите удовлетвориха отдавнашното гледище на ГЕРБ да се броят на 100 % бележките. В предишното някогашните ръководещи даже заплашваха, че в случай че ЦИК не се съобрази с това искане, ще призоват своите представители в изборните комисии да се отдръпват, напомня уеб сайтът на изданието.
 Още съвсем 25 млн. лева отиват за машинно гласоподаване, парите се вземат от средства за КОВИД ограничения Още съвсем 25 млн. лева отиват за машинно гласоподаване, парите се вземат от средства за КОВИД ограничения
Със свое разпореждане държавното управление утвърди спомагателни разноски в размер 24,6 млн. лева по бюджета на Централната изборна комисия...

За предния избор на 11 юли т.г. беше решено, че ще се прегледат наново единствено представителна извадка от бележките – от 30 изборни секции в чужбина и 1343 секции в страната. Резултатите от инспекцията зад граница провокираха известно безпокойствие.

Изводите от инспекцията в страната се забавиха с месеци, а крайният извод на ЦИК и Обществения съвет към комисията, който взе участие в процеса, беше, че това не е сполучлив метод.

Днешното решение на ЦИК беше взето с приемането на методическите инструкции за изборите, предопределени за секционните комисии. Противопоставиха се единствено двама от комисарите – зам.-шефът на ЦИК Росица Матева (от квотата на ИБГНИ) и членът Любомир Георгиев (от квотата на " Демократична България " ).

„ По този метод ЦИК неприемливо дописва Изборния кодекс и вкарва отговорности на СИК, които не се съдържат в Изборния кодекс, и обезсмисля машинното гласоподаване ”, аргументира се Матева. Колегата й изрече същите претекстове.
 Външно министерство: Тревожи ни възможен втори тур на президентските избори Външно министерство: Тревожи ни възможен втори тур на президентските избори
По наша прогноза общо секциите в чужбина ще бъдат 760, в 68 страни. Това сподели ръководителят на работната група " Избори " в Министерство...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР