Централната избирателна комисия, която миналия петък забрани машинното гласуване, продължава

...
Централната избирателна комисия, която миналия петък забрани машинното гласуване, продължава
Коментари Харесай

ЦИК с нови съмнения за машините. Сиела я обвини, че иска да ги счупи

Централната изборна комисия, която предишния петък забрани машинното гласоподаване, продължава офанзивата си по устройствата, до момента в който се пробва да се оправдае за решението си. 

Тази заран заместник-председателят на комисията и неин представител Росица Матева даде изявление за бТВ, като разгласи за провинен за случилото се Министерство на електронното ръководство, попита къде е флашката с даннитте, извлечени от зам.-министъра в МЕУ Михаил Стойнов, трансформирал се в главен воин в сагата и загатна за скрити моменти при новото засвидетелствуване на пригодността на устройствата.

Паралелно, в Българска национална телевизия говори Иван Тодоров - акционер в " Сиела Норма ", неизменим снабдител на устройствата, отговарящ и за поддръжката им, и за логистиката, като Тодоров упрекна ЦИК в тенденциозен бойкот на машинния избор, в това число като е поръчала непригодни ролки, които дефектират устройствата, макар всички предизвестия да не го прави.

Кой какво сподели и дават отговор ли всички изказвания на истината?
Къде е флашката?
" Твърдението на политици, че информацията в справката на ДАНС не е вярна, не са опровергани. До момента няма данни, че написаното в справката не е било осъществено. Последствията са съществени. Най-сериозното е обвързвано с доверието в машинното гласоподаване. Възможни са операции. Не приказваме за сниманото. Никой не задава въпросът къде се намира флаш паметта, на която е записана цялата процедура " - стартира Матева.

Според нея дейностите на зам.-министъра на електронното ръководство са осъществени отвън процедурата на ЦИК и не са били разказани на никое място. След като водещите установяваха, че дейностите на Стойнов са осъществени на различен преносим компютър, не на този със софтуера, се разви следният разговор:

- Лаптопът със софтуера се съхранява в ЦИК (Матева).

- Т.е. няма по какъв начин изначално да бъде обиден софтуера, с който гласуваме? 

- Изначално е обиден, тъй като на софтуера, който сме дали на МЕУ е направено наново доверено създаване отвън рамките на процедурата, която е построила ЦИК. Рискът е да се конфигурират машините с този програмен продукт.

- Ама нали към този момент са раздадени и конфигурирани (на 20 октомври) флашките с истинския програмен продукт?

- Нямаме информация какво се е случило с тази флашка, а доста неща биха могли да се случат с нея...

- А по какъв начин тази една флашка щеше да попречи на другите, които към този момент сте раздали?

- Не ме карайте да влизам в догатки и да начертавам черни сюжети. Възможно е да се употребява непозволено този програмен продукт...

- Но по какъв начин? За да си представим софтуерно имало ли е риск, до всяка една машина ли е трябвало да стигне?

- Има сериозен риск...

- Директорът на " Сиела " (Веселин Тодоров, брат на Иван Тодоров, б.р.) неведнъж е казвал, че даже и човек да има този код, няма по какъв начин да извърши операция.

- Не мога да разясня изказвания на шефа на " Сиела Норма "..

- Вие работите с тях и когато стане нещо опирате най-после до тях, не вярвате ли на тези хора?

- Не приказваме за невярване, приказваме за фактиите, които ЦИК разиска преди вземането на решението в петък вечер.

Между другото, вмъкна Матева, за първи път се закривали камерите при набирането на паролите. " Досега не се закриваха камерите ", уточни. Защо Матева не знаела, " единствено давам фактии ", съобщи. Попитала МЕУ за какво за първи път се закриват камерите, споделили й - с цел сигурност.

Ето какво споделя самият зам.-министър, който преди няколко дни даде пояснения (с които Матева през днешния ден уточни, че не е запозната), във връзка злощастния 25 октомври:

" На записите, които направих на 25 октомври, няма никакви елементи от първоначален код, други кодове, частни ключове, документи или каквато и да е сензитивна или загадка информация. Само тестов програмен продукт върху тестова машина.

Пред камерите в залата, трансферирах видеоматериала и фотосите на предпазена с ключова дума служебна флашка, която предадох на ръководителя на екипа по засвидетелствуване.

След прехвърлянето на служебна флашка изтрих всички фотоси и видеоклипове от телефона. Това може да се удостовери от ДАНС, които разполагат с телефонния уред, който непринудено оставих при тях, с цел да спомагам за установяването на обстоятелствата.

Нито един от основаните материали не може да бъде конфигуриран на машините за гласоподаване, защото не е подписан с ключа на ЦИК, а с тестови ключ, генериран в МЕУ за тестови цели, на тестови машини. "

Ето какво сподели и Иван Тодоров, " Сиела Норма ", по мотива през днешния ден:

" В ЦИК не един, няколко индивида снимамха по едно и също време при определянето на кодовете ". Както и:

" Да приемем, че зам.-миниистърът е някакъв супер талант - той преди изборите да не е някакъв светлинен лъч - да мине за половин час през всичките 10 000 машиини! Да не би той да има кодовете на тримата индивида от ЦИК, които само обезпечават достъп до тези машини? Ами не може! Това всеки който има не дълбока, обикновена визия от нещата, ще знае, че е безусловно невероятно. Което приказва, че нещата са авансово направени, с цел да се провали машинното гласоподаване. "
Къде е министърът?
Големият отсъстващ от диалога е министърът не електронното ръководство Александър Йоловски. До момента той има единствено една обществена демонстрация - от предишния петък, малко откакто координирано ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Възраждане ", " ИТН " и Българска социалистическа партия, оповестиха, че има нова " Костинбродска спекулация " и желаеха от ЦИК да забрани машинния избор.

Тогава Йоловски сподели на брифинг, че " сигурността на сегашния избор е обезпечена ", че софтуерът на машините е заключен с ключ, който е генериран от паролите на трима от членовете на ЦИК от квотата на разнообразни партии и се намира в ЦИК, както и че със заповед е упълномощил заместника си Стойнов да оттговаря за целия развой по удостоверяването на машините.

След това изказване той, както и Мария Габриел като вицепремиер, заместващ премиера Николай Денков, който бе в чужбина и шестима от членовете на ЦИК отидоха в Народното събрание за среща с партиите, които желаеха анулация на машините.

Така през днешния ден от негово име приказва Росица Матева, която привнесе нов детайл от известното ни досега - популяризирано отново от ЦИК. То бе, че на срещата министърът е споделил, че не е подписал и евентуално няма да подпише за удостоверяването на машините. Новият детайл е, че е споделил, че няма да подпише, тъй като съгласно него процедурата била опорочена.

" Министърът на електронното ръководство сподели пред ръководителя на Народното събрание, пред вицепремиера и пред шестима членове на ЦИК, че няма да подпише решение за засвидетелствуване на машините, защото приема процедурата за опорочена. Той съобщи, че сега, в който е схванал за справката на ДАНС, е извикал зам.-министъра и той е удостоверил дейностите ", съобщи през днешния ден Матева.

И изведе извод:

" Въпросът е за какво ЦИК беше упрекната, че е саботирала изборите, а не се задава въпрос за какво един зам.-министър може да сложи под риск процеса. Причината да няма машини на 29 октомври бяха дейностите на заместник-министъра, те са в основата на решението на ЦИК. "

(Апропо, сега Йоловски е под защита на НСО, като не е известно за какво и отхвърля всевъзможни мнения и изказвания. Преди ден министър председателят съобщи, че не е разговарял с него, ще го направи след неделя).
Спорни изказвания
Тук стигаме до няколко противоречиви изказвания на зам.-председателката на ЦИК от през днешния ден. Първото е, че сред мотивите на ЦИК да забрани гласуването с машини било и че удостоверяването им (което дойде от МЕУ след решението на комисията), е било подписано от зам.-министър Стойнов, а не от титуляра на министерството. Второто - че до момента се е подписвал постоянно министърът.

" Мотивите на Върховен административен съд бяха и претекстове на ЦИК. "

" На предходните избори решението е подписано от министъра " - съобщи през днешния ден Матева.

на ЦИК от вечерта на 27 октомври, с което забрани машините и на двата тура, е стимулирано с това, че не е пристигнало удостоверяването от МЕУ. И нищо повече. То е оповестено на уеб страницата на комисията. В добавка - няма и по какъв начин да бъде стимулирано с това, че не се е подписал министър, а заместител заради простичкия факт, че все още на взимането на решението не е подписан въобще подобен документ, на което се основава и комисията.

Подпис пристигна час по-късно, като не стана ясно за какво ЦИК не се събра още веднъж и не анулира остарялото си решение, откакто самата Матева твърди, че няма краен период по закон, хронограма, или друго, в който документът би трябвало да получи автограф (за МЕУ краен период има - 17 ч. на 28 октомври).

На процедура самата ЦИК се оплете в обясненията си. В петък официално употребява неналичието на засвидетелствуване, в събота изясни, че е взела решението си на база " преписката " на ДАНС за подозренията, че Стойнов е манипулирал софтуера, а най-после Върховният административен съд реши да измъкне комисията от кашата като постанови, че възбраната на машините е била законосъобразна тъй като не можело зам.-министър да подпише, а единствено министър.

(Не излиза наяве за какво Йоловски е споделил, както Матева твърди, че няма да подпише, откакто е поверил на заместника си да направи това с нарочна заповед. Но това настрани.)

Така стигаме до второто изказване на Матева: " На предходните избори решението е подписано от министъра ", съпроводено с подкана всеки самичък да ревизира на уеб страницата на МЕУ.

На изборите през октомври 2022 г. е подписал зам.-министър Благовест Кирилов. Работата по това му е делегирана от министър Георги Тодоров.

На изборите от този април работата е делегирана от министър Георги Тодоров на зам.-министър Атанас Мазнев. Решението е подписано от министър Тодоров, защото Мазнев е бил в отпуск, само че по заповед е трябвало Мазнев да подпише. Проверката ни демонстрира още, че Мазнев се е подписвал под документите, съпътстващи процеса.

Тоест, официално изказванието на Матева, че на предишните избори е подписал министърът е правилно. Но не е правилно, че единствено министри подписват.

Иначе през днешния ден говорителката не можа да си спомни в ефир кой е подписал през октомври предходната година.
" Сиела " и хартиените ролки
" Това нещо е една общоприета политика против машинното гласоподаване от страна на управлението на ЦИК. "

Така пък един от притежателите на " Сиела Норма " Иван Тодоров разяснява протичащото се. И предизвести за нови проблеми с ролките за машините, акцентирайки комисията като виновниик:

" Винаги е било готово за всеки избори по един и същи метод, от позиция на машините в никакъв случай не е имало никакъв проблем. Напоследък се основават от ден на ден и повече проблеми пред машинното гласоподаване. Ето, ще ви кажа за един все по-експониращ проблем за машините:

Машините работят с едни ролки от хартия 12 мм в диаметър. От управлението на ЦИК са поръчали на Българска народна банка не 12 мм, не 17 мм, което е максимумът, а 25,5 мм. Това стана на предходните избори през април, казахме, че не може, че не би трябвало, че поврежда машините и на тези избори още веднъж, макар че имаха премного време, те поръчаха отново 25,5 мм.

Те са ги поръчали, какъв да е отговорен. Има техническа спецификация, те работят с 25,5 мм. "

" През октомври 2022 година поради проблеми с печата единствено две машини са дефектирали. През април 2023-а 67 машини - поради печата. И това ще нарасне експоненциално. Това е държавно имущество за милиони и поради тези ролки се поврежда неппрекъснато. И аз щях да си кажа, не знам какво имат тези хора в в главите си, че да поръчват ексцентрична хартия, която на всичкото и от горната страна е по-дебела в сравнение с би трябвало. Че това е все едно на дизелова кола да сложиш бензин или на бензоновата дизел - ами ще се повреди с течение на времето. Същото става и с машините ", добави Тодоров.

По думите му от " Сиела " са сезирали ЦИК, само че срещнали " цялостно безмълвие ".

Собственикът на компанията снабдител даде поръчка и че в случай че ЦИК не се издължи по контракта, макар неизползваните машини на първия тур, отиват на съд.

По мотив дали " Сиела " ще взе участие при евентуална поръчка на нов вид устройства - такива, които сканират хартиената бюлетиина и регистрират резултата, Тодоров уточни:

" Не мога да кажа, изобщо не съм сигурен. Всички тези неща удрят по имиджа ни. "
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР