Централната градска част на Пловдив вече е паметник на културата

...
Централната градска част на Пловдив вече е паметник на културата
Коментари Харесай

Центърът на Пловдив вече е паметник на културата от национално значение

Централната градска част на Пловдив към този момент е монумент на културата от национално значение. Това решение беше взето от Специализирания експертен съвет към Министерството на културата и ще влезе в действие, откакто бъде утвърдено и подписано от министър Велислав Минеков.

Разгорещен спор сред локалната администрация и членове на съвета провокира предлагането да бъде разширена историческата зона Филипополис - Тримонциум, тъй че и други здания, които сега нямат статут, да бъдат предпазени от съсипия, заяви Българска национална телевизия.

До момента недвижимите културни полезности в центъра на града бяха от локално значение. С одобряването им като национални ще се усилят опциите за финансиране по разнообразни стратегии, когато се постанова тяхното запазване.

Собствениците, които имат парцели в централната градска част, ще продължат да съблюдават съгласувателните процедури с Националния институт за паметниците на културата, когато възнамеряват поправки и укрепвания. От Института споделиха, че са изчистени всички насъбрани преписки и забавянето от 6 - 8 месеца, което беше процедура до преди година, в този момент е сведено до допустими периоди.

На този стадий обаче с 11 на 7 гласа експертният съвет отхвърли предлагането на шефа на Националния институт за недвижимо културно завещание арх. Петър Петров да бъде разширена предпазената зона, с цел да се избегнат по думите му " скандални " събаряния на здания, които са в развой на предоставяне на статут, визирайки бутнатите тютюневи хранилища преди месец.

Твърдо срещу това предложение са били основният проектант на Пловдив, както и кметът на регион " Централен ", където са ситуирани 80% от паметниците на културата в Пловдив. Според тях, в случай че беше признато това искане, щеше изцяло да се блокира капиталовата активност, както и биха били затруднени всички притежатели на здания, включително и такива, които са строени през последните 2-3 десетилетия.

След като заповедта бъде подписана от министъра на културата междуведомствена комисия от специалисти би трябвало да актуализира режимите за запазване в границите на зоната, което би трябвало да стане в идващите 6 месеца. Едва тогава и притежателите ще схванат по какви нови правила ще могат да поддържат постройките си.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР