Централната банка все още не планира да затяга валутния контрол.

...
Централната банка все още не планира да затяга валутния контрол.
Коментари Харесай

Бърза помощ за рублата

Централната банка към момента не възнамерява да стяга валутния надзор. Износителите ще усилят продажбата на приходите непринудено, а страната ще се ограничи да следи дейностите им. В случай на невръщане на непознати приходи в страната, налозите ще бъдат увеличени за корпорациите. Как ще се развият събитията?

Повишаването на главния лихвен % от 8,5 на 12 не спря рухването на рублата. На незабавна среща на президента с Централната банка и Министерството на финансите трябваше да се вкара насилствена продажба на валутни облаги за компаниите експортьори. През последните дни обстановката беше разисквана с огромните компании, пробвайки се да внушат на управлението, че оставянето на приходи в чужбина е недопустимо.

Като цяло нямаше проблеми с обичайните донори на бюджета - енергийните компании. Но предприятия от друг профил подцениха нуждата от продажба на задгранична валута на вътрешния пазар. В резултат на това породи въпросът за повишение на налозите. Кабинетът обаче съумя да реализира неофициално съглашение с бизнеса и в близко бъдеще контролът ще се ограничи единствено до наблюдаване на експортьорите. Нормализиране на продажбата и ограничение на придвижването на капитали към момента няма, само че в случай че обстановката не се промени, се възнамерява да се премине към крайни ограничения - стягане на фискалната политика.

Отслабването на националната валута, макар че разрешава на експортьорите да усилят паричното предложение в рубли и обезпечава попълването на бюджета, води до нарастване на цените - и то доста доста, като се има поради зависимостта на редица промишлености от вносни материали и съставни елементи. Продажбата на огромни размери валутни облаги ще понижи натиска върху рублата.

Неформалният ангажимент ще обхване бизнеси от всички браншове и размери, изясняват специалистите. „ Те включват освен експортьори на петрол, природен газ, въглища, черни и цветни метали, минерални торове, които в действителност са пълнители на федералния бюджет, само че и аграрни стопанства и търговци на зърно, машиностроителни фабрики, които доставят артикули в чужбина, “, споделя икономистът Леонид Хазанов.

Всички типове валути ще бъдат обект на продажба: долари, евро, рупии, юани и всевъзможни други. Обмяната по пазарен курс. Част от средствата ще бъдат ориентирани към вътрешния пазар, а останалите - към Фонда за национално богатство.

В същото време съвсем нищо няма да се промени за множеството компании, споделя финансовият анализатор Михаил Беляев. „ Те към този момент продават приблизително към 80 % от приходите си в задгранична валута. Разбира се, избрана част би трябвало да остане за покупки в чужбина, само че корпорациите харчат забележителна част в страната. Това са заплати, вложения, наеми, налози. Продажбата води до намаляване на рублата - фирмите получават повече средства за решение на оперативни проблеми ”, добавя той.

Централната банка вярно реши, че спомагателните строги ограничавания ще навредят на икономическата активност на предприятията, които образуват основата на съветската стопанска система. Затова взеха решение да не натискат доста. Това ще разреши да се изгладят най-малко опортюнистични аргументи за рухването на рублата и незабавно да се поправя обменният курс. Не си коства обаче мощно възобновяване обаче, показват специалистите.

Анализаторите изясняват, че националната валута постоянно е отражение на индустриалната и икономическата интензивност. „ Причините за растежа на $ са, че локалната стопанска система отстъпва по успеваемост на американската “, споделя Беляев. По негово мнение обстановката се е влошила доста през последните години заради рестриктивната парична политика. Дори 7,5% е много висока норма за естественото действие на предприятията, а при закъснение на производството рублата също отслабва.

„ До пролетта съветската стопанска система се движеше по инерция и когато ресурсът беше привършен, националната валута стартира бързо да поевтинява. Манипулациите с покупко-продажбата са единствено промяна на фона на общата наклонност. Следователно, когато психологическият резултат от повишението на главния лихвен % минава, рублата ще продължи да пада “, предвижда специалистът. Въпреки това, прибавя той, съветската стопанска система е устойчива и пораства даже при огромен напън. И курсът ще бъде стеснен на равнище от 100-110 рубли за $.

Други финансисти считат, че американската валута няма да доближи предходните си стойности в близко бъдеще. Хазанов допуска, че той ще бъде закрепен в диапазона 93-96 рубли, като по-нататъшното понижаване ще се търси или посредством ново нарастване на курса, или посредством всеобщо изкупуване на националната валута. Ако обаче не се трансформира метода към предприемаческия корпус, наклонността на спад ще продължи.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР