Централната банка на Турция запази основната си лихва непроменена на

...
Централната банка на Турция запази основната си лихва непроменена на
Коментари Харесай

Турската централна банка остави лихвата на ниво от 14% въпреки все по-високата инфлация

Централната банка на Турция резервира главната си рента непроменена на равнище от 14% за шести следващ месец макар скока на инфлацията в страната над 73% и световния цикъл на стягане на паричната и лихвена политика, като банката още веднъж съобщи, че чака да стартира намаляване на инфлацията.

Банката понижи лихвения си % с цели 500 базисни пункта (с 5%) към края на предходната година, макар растящите цени, провеждайки по този метод необикновена политика, за която упорства президента Реджеп Ердоган. Това остави действителните лихви надълбоко на негативна територия.

Цикълът на понижаване на лихвите провокира валутна рецесия, която докара до амортизация на турската лира с 44% по отношение на $ през 2021 година, разпалвайки в допълнение инфлацията. Тази година турската валута отслабна с още 24%, като в това време инфлацията доближи 24-годишен връх.

Повечето икономисти, които са интервюирани от Ройтерс, чакат главният лихвен % да остане постоянен на равнище от 14% до края на годината, което отразява неналичието на смяна в ексцентричната парична и лихвена политика, за която упорства икономическия проект на Ердоган.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР