Централната банка на Турция намали основния си лихвен процент с

...
Централната банка на Турция намали основния си лихвен процент с
Коментари Харесай

Турската централна банка понижи основната лихва до 8,75%

Централната банка на Турция понижи главния си лихвен % с цели 100 базисни пункта, с цел да поддържа мощно засегнатата от ковид стопанска система.

Комитетът по парична политика на централната банка понижи главната си едноседмична репо рента до 8,75% от 9,75% на фона на индикации, че икономическата интензивност в страната отслабва от средата на предишния месец, оповестява Market Watch. Това е третото понижение на лихвените равнища от началото на годината.

Въпреки скорошното намаляване на турската лира, продължаващият спад на цените на суровините, изключително на суровия петрол и метал, централната банка съобщи, че рисковете за инфлационните прогнози за края на годината са в посока надолу - за по-слаба от предстоящото инфлация.

След като се намали до под 9% през октомври, инфлацията още веднъж скочи и доближи 12% през март, над референтната ставка на централната банка. В допълнение към намаляването на лихвата, която до началото на юли беше 24%, централната банка пласира и държавни скъпи бумаги за близо 4 милиарда $ през последните четири седмици, с цел да поддържа държавните финанси.

Икономисти показват, че понижаването на главната рента е целесъобразно, с цел да се подсигурява, че банките ще продължат да отпускат заеми за бизнеса, само че предизвестиха, че този ход също ще ускори натиска върху продажбите на турската лира, която загуби близо 9% по отношение на $ през последния месец.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР