Централната банка на Република Турция намали вчера в 14 ч.

...
Централната банка на Република Турция намали вчера в 14 ч.
Коментари Харесай

Срив на турската лира след изненадващ ход на Централната бан...

Централната банка на Република Турция понижи през вчерашния ден в 14 ч. главния си лихвен % с 200 базисни пункта, два пъти повече от предстоящото. Лихвеният % беше намален до 16% от 18%, се споделя в изказване на централната банка след десетото съвещание на Комитета по парична политика за тази година. Банката също изненада пазарите предишния месец с понижение от 100 пункта.

Намаляването на лихвения % е два пъти повече от упованията. Анкета на Ройтерс предвиждаше понижение от 50 или 100 базисни пункта.

Проучване измежду 26 икономисти за Анадолската организация (AA) предричаше приблизително понижение с 50 базисни пункта. Шестима икономисти не чакаха смяна, до момента в който осем предвидиха, че лихвеният % ще падне с 50 базисни пункта, един със 75 базисни пункта и 11 със 100 базисни пункта.

Турската лира отслабна с цели 3% до рекордните 9.50 по отношение на $, а еврото приближи психическата преграда от 11 турски лири. Според курса на Българска народна банка един лев се разменя за рекордните 5.60 тл.

„ Рискът от експоненциална обезценка в близко бъдеще е толкоз огромен в този момент, че би било уместно да няма отворени позиции в лири в този миг “, сподели Улрих Лойхтман, началник на FX и стокови проучвания в Commerzbank.

Намаляването се преглежда като продължение на съпротивата на Ердоган против високите лихви, заради което той смени трима шефове на централната банка през последните две години.

Решението идва седмица, откакто Турция освободи двама от заместниците на шефовете на централната банка и различен почитан чиновник.

Предположенията, че някои от тримата политици са се противопоставили на намаляването на лихвите от предишния месец, бяха отхвърлени от шефа на CBRT Шахап Кавджъоглу, който сподели, че са напуснали или по собствен избор, или тъй като банката го е желала.

Годишната съществена инфлация се увеличи до 19,58% предишния месец.

Централната банка предвижда инфлацията да доближи 14,1% до края на годината.

Средносрочната икономическа стратегия на страната, оповестена предишния месец, чака информацията да падне до 16,2% до края на годината и да доближи 9,8% до края на 2022 година

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР