Центърът за анализ и маркетинг на социология Юлий Павлов обобщава

...
Центърът за анализ и маркетинг на социология Юлий Павлов обобщава
Коментари Харесай

Юлий Павлов: Доверието към правителството е за 3+, Валери Симеонов е шампион по гафове

Центърът за разбор и маркетинг на социология Юлий Павлов обобщава политическите процеси през годината, настройките на жителите и рейтингът на политиците и партиите. Изследването е самофинансирано от Центара, интервюирани са към 800 души. Анкетираните са питани да посочат до три казуса в страната.
Традиционно най-голям %, над 50 на 100, имат ниските приходи, безработицата, опазването на здравето и корупцията по високите етажи на властта. По-рано всекидневната корупция беше по-дразнеща за хората, а в този момент корупцията по високите етажи нервира повече и даже изпреварва престъпността. Проблемът с бежанците е под 10 на 100, понижил е своето значение, разяснява Юлий Павлов.
Румен Радев се употребява с най-високо доверие на българите, към него е и Мая Манолова, до тях е Йорданка Фандъкова. При всички останали недоверието е по-високо от доверието. Челната петица се добавя от премиера Бойко Борисов и вицепрезидента Илиана Йотова, които са с към 40 на 100 утвърждение. Като цяло се вижда, че при политиците рейтингът е нараснал. Има леко усъвършенстване в доверието през последната половин година. Няма обаче понижение на недоверието.
В челната петица се нарежда нов състезател - Мая Манолова. Тя мощно влиза и е доста дейна политически. Това действително е личността с второ по големина доверие. В топ 5 има 3 дами, като женската част е мощно изразена, изясни специалистът.
Сред другите политически лица са изследвани рейтингите на ръководителя на ГЕРБ, ръководителя на Българска социалистическа партия, ръководителя на ПГ Цветан Цветанов, зам.-председателя на ПГ Жельо Бойчев, водача на ГЕРБ София Йорданка Фандъкова и Калоян Паргов, водач на Българска социалистическа партия София.
Към Бойчев и Паргов доверието нараства, изясни Павлов.
Кои са тримата политици с най-голямо съмнение - Волен Сидеров със 72 %, Мустафа Карадайъ със 76 на 100 съмнение и Валери Симеонов с 69,5 на 100. Веселин Марешки ги гони, само че към момента не е влезнал в призовата тройка, изясни математикът.
Най-висок рейтинг измежду институциите има президентството. Народното събрание, полицията и държавното управление имат отрицателен рейтинг. Армията също е с позитивен рейтинг. Томислав Дончев, Павлова, Влади Горанов, Кралев са измежду министрите, оставили положително усещане, сочи проучването.
Безспорен победител измежду политиците с най-вече гафове е Валери Симеонов. Три пъти по-малко хора са споделили, че всички вършат доста гафове, излиза наяве от изследването на Центъра.
Средната оценка за работата на държавното управление е тройка, може би 3+, 3,16. Но колкото по-ниска е оценката, толкоз повече нараства броят на хората, които я дават. Доверието в държавно управление е най-ниско след доверието в Народното събрание измежду органите на властта, разяснява още Юлий Павлов. На опашката е правосъдната система.
Страната на публицистите заемат 53 на 100, на Валери Симеонов - 18% в разногласието на вицепремиера с Виктор Николаев, уточни още шефът на Центъра за разбори и маркетинг.
И ГЕРБ, и Българска социалистическа партия имат сходни данни - 16-17 на 100 утвърждават или неодобряват конфликтите сред двете партии. Засилва се двуполюсният модел. Двете партии излизат на напред във времето, останалите са един миманс. Ядрата на последователите се втърдяват, периферията се задейства, уточни Павлов.
Най-много хора, повече от една трета от българите, се дефинират като центристи. По-левите или розови са към 22%, а дясното - към 31%. Това е обичайно отношение, съотношението се резервира доста дълго време, сочи още изследването.
Въпросът за кого ще гласоподават, в случай че параментарните избори са през днешния ден, процентите сочат, че 70 на 100 ще отидат на изборите. ГЕРБ води с 25,9 на Българска социалистическа партия, които събират 22,4 на 100. Гласовете за останалите политически сили понижават - за Движение за права и свободи понижават съществено, Обединените патриоти губят една трета от гласоподавателите си, "Воля " се срутва, не биха минали бариерата. Република България има леко усъвършенстване, за малко биха минали бариерата. Но при тези дребни стойности грешката е от порядъка на 1 % и в действителност Република България са на ръба, изясни Павлов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР