Център за сухопътна, морска и пристанищна сигурност /Cyprus Center for

...
Център за сухопътна, морска и пристанищна сигурност /Cyprus Center for
Коментари Харесай

В Кипър ще бъде открит център за сухопътна, морска и пристанищна сигурност

Център за сухопътна, морска и пристанищна сигурност /Cyprus Center for Land, Open-seas and Port Security, CYCLOPS / в Кипър ще открият през днешния ден заместник-държавният секретар на Съединени американски щати по политическите въпроси Виктория Нюланд и кипърският външен министър Йоанис Касулидис. Започващото посещаване на американския посланик на острова е част от европейската ѝ обиколка. 

Центърът е построен в крайбрежния град Ларнака след съглашение сред Кипър и Съединени американски щати в границите на двустранното им съдействие. Строителството и оборудването му, в това число компютри и профилиран програмен продукт, са финансирани от Съединени американски щати.
Кипърският център ще предлага образование и ноу-хау на страни от Европейски Съюз и Източното Средиземноморие по въпроси на сигурността като киберсигурност, граничен надзор, морска сигурност. Той ще работи като платформа за интензивно съдействие на национално, районно и интернационално равнище.
След формалното разкриване на центъра в него ще се проведат диалози сред делегациите на двете страни.
В четвъртък Виктория Нюланд ще се срещне с президента на Кипър Никос Анастасиадис. Двамата ще обсъдят Кипърския въпрос, войната в Украйна и обстановката в по-широкия район на Източното Средиземноморие.
Анастасиадис ще показа предлаганите от него ограничения за създаване на доверието сред двете кипърски общности и ще подчертае готовността на кипърската гръцка страна за обновяване на договарянията за решение на Кипърския въпрос, се показва в известието от президентството.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР