Ценно издание на Рибния буквар се пази в библиотеката на

...
Ценно издание на Рибния буквар се пази в библиотеката на
Коментари Харесай

Дупнишко читалище съхранява ценно издание на Рибния буквар

Ценно издание на Рибния буквар се пази в библиотеката на дупнишкото читалище „ Зора “. Това е един от дребното непокътнати в страната екземпляри от първото автентично издание на книгата на Петър Берон през 1824 година в Брашов. Дарена е на читалищната библиотека преди десетилетия.

Книгата е съхранена в доста добър тип.
Валентина Алексиева - гл. библиотекар на читалище „ Зора “ - Дупница: Изключително скъпо издание с национално значение,разбира се, каквото е и смисъла на делото на доктор Петър Берон. Така че,имаме го от 26 май 1937 година, записано е на изданието,че тогава е харизано от К. Джермански, град Дупница.
Според дупнишкия историк Асен Меджидиев, в годината на подаряването му в страната са били известни 7 такива екземпляра. Това е първият новобългарски учебник. Той включва няколко раздела, измежду които буквар, молебствия, които всеки възпитаник би трябвало да знае, препоръки за възпитанието на детето, басни, случки от живота на антични цивилизации, аритметика.
Валентина Алексиева - гл. библиотекар на читалище „ Зора “ - Дупница: Продължаваме да го съхраняваме, и да го демонстрираме на искащи, най-много на младежи, на възпитаници от града - на всеки, който демонстрира интерес.
В читалищната библиотека се съхраняват над 100 старопечатни книги, измежду които най-старата е „ Огледало “ на Кирил Пейчинович от 1816 година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР