Цените в България ще продължат да се покачват чувствително и

...
Цените в България ще продължат да се покачват чувствително и
Коментари Харесай

Инфлацията тази година ще е най-високата от кризата от 2008 г.

Цените в България ще продължат да се повишават сензитивно и този развой, протичащ се със скорост, необикновена от съвсем 14 години насам, няма да се забави през актуалната година. И евентуално ще продължи, въпреки и в по-смекчен вид, доникъде на десетилетието.

Инфлацията в България през тази година ще бъде най-високата от 2008 година насам. Увеличението ѝ, което се следи в последно време, е навсякъде, а не е концентрирано единствено в съответни браншове. Този развой може да се задържи в околните няколко години и ще е изключително забележим в цените на храните. Натискът да се покачват заплатите, в това число тъй като не доближава работна ръка, ще е спомагателен фактор за растеж на инфлацията.

Това е оценката от понеделник на рейтинговата организация " Фич " (Fitch), съгласно която през 2022 година междинната инфлация в страната ще се увеличи до 5.2%. Това ниво е по-оптимистично от прогнозите на финансовото министерство в София.

Българска народна банка чака инфлацията да регистрира пик доникъде на годината, като в края й се върне на равнищата от декември 2021 година В обява на шефа Димитър Радев в тримесечия бюлетин на Асоциацията на банките в България се споделя: " Темпът на повишаване на цените у нас през 2022 година чакаме да доближи пик на годишна база в границите на първото полугодие, а в края на годината още веднъж на годишна база да спадне под регистрирания към декември 2021 година " През декември Националният статистически институт регистрира годишна инфлация 7.8%. Финансовото министерство чака средногодишната инфлация за 2022 година да бъде сред 6 и 7%, а пикът да бъде през март-април.

Това значи, че за доста българи ще е по-скъпо и ще купуват по-малко - а частното ползване години наред бе водещ фактор за икономическия напредък - въпреки резултатът да се смекчава от схеми за поддръжка, т.е. от прибавянето на още средства в стопанската система. Тепърва би трябвало да се стабилизират и понижат рекордните цени на силата за бизнеса, а след края на зимния сезон повече за нея ще би трябвало да заплащат и жителите.

Още не се знае по какъв начин ще се отрази вливането на милиарди евро по Плана за възобновяване. България даже не е дала отговор на последните забележки на Европейската комисия, с цел да получи утвърждение, т.е. необикновеното прибавяне на още обилни средства може да се усети в най-хубавия случай през втората половина на 2022 година и по-скоро през 2023 година И резултатът върху цените надали ще бъде за понижаване на инфлацията.

Във вторник и Международният валутен фонд заяви в зимната си прогноза, че инфлацията ще остане висока през цялата 2022 година и може би ще стартира на понижава следващата година. В средносрочен проект, т.е. в границите на идващите 3 години, това зависи от преодоляването на пандемията, намаляването на рецесията във веригите за доставки, по кое време централните банки ще стартират да повишават лихвите и дали потреблението ще се пренасочи от артикули към парализираните от COVID-блокадите услуги.

Важно за инфлацията е и да се укроти бързото повишаване на горивата в идващите две години, припомня МВФ. Прогнозата на фонда е, че петролът през 2022 година ще нарастне с 12%, а природният газ - с към 58% (все отново доста по-малко от случилото се през предходната година). Догодина - в случай че няма неприятни изненади - темпото на повишение на цените в бранша би трябвало да намалее. Същото се чака при храните - " умерено повишаване " от 4.5% през 2022 година и понижаване през 2023 г.

И МВФ припомня, че по-високата цена на живота ще ускори натиска от потребителите за по-високи заплати, които в допълнение ускоряват инфлацията и притискат регулатори и централни банки да покачват равнищата на лихвите, с цел да овладеят цикъла на все по-високи цени.

Затова в зимната прогноза на фонда се споделя, че нарасналата инфлация ще продължи през цялата 2022 година - по-дълго от предходните упования през октомври. Добрата вест е, че Европейската централна банка, дава обещание да направи нужното, с цел да поддържа лихвите на сегашните равнища, а инфлацията - към 2.5% за еврозоната, към която се стреми България.

" Фич " прочее споделят, че постигането на ценова непоклатимост ще е най-голямото предизвикателство за България, към момента разчитаща да вкара еврото след по-малко от две години.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР