Цените скачат, заплатите остават ниски, младите заминават в чужбина... Животът

...
Цените скачат, заплатите остават ниски, младите заминават в чужбина... Животът
Коментари Харесай

Патриотизмът засенчва социалните проблеми в Западна Украйна

Цените скачат, заплатите остават ниски, младите отпътуват в чужбина... Животът в Източна Украйна не е розов, само че мнозина гласоподаватели се канят да гласоподават за приключващия мандата си президент Петро Порошенко, извоювани от патриотичните му лозунги.

Макар към този момент 88-годишен, Олексий Данилишин към момента сади картофи в градината си в с. Гниздичив, на 70 км от Лвов - цитадела на националистите в западната част на страната. Според този някогашен пандизчия в руския ГУЛАГ сегашният президент " е възродил армията и вярата ": това е главният му коз в конкуренцията с любимеца в изборите Володимир Зеленски - артист и предприемач, дилетант в политиката.

Пенсиите на Данилишин и брачната половинка му, взети дружно са малко над 185 евро и " стигат единствено за артикули от първа нужда ". Но това не е най-важното за самия пенсионер: " Порошенко е просветен и знае езици. Зеленски не е научил даже украински ".

Мнението му споделя и неговият връстник Иван Микичин: " Тежко е ", признава той и дава за образец лекарството си за високо кръвно, поскъпнало съвсем двойно от декември насам. " Но би трябвало да подкрепим Порошенко ", твърди Микичин.

Икономически проблеми

Без опит в политиката, 41-годишният Зеленски изненадващо се наложи в украинската президентска конкуренция, изпреварвайки с огромна преднина в първия тур Петро Порошенко, класирал се отпред единствено в две западни области, в това число Лвов. Много евентуално е артистът да завоюва - данни от анкета, оповестени във вторник, му дават обещание 72 на 100 от гласовете във втория тур против 25 % за неговия противник.

Поел властта на вълната на проевропейския протест в Киев през 2014 година, Порошенко скъса с Русия, сближи страната си със Запада, способства за основаването на православна черква, самостоятелна от Москва, и предприе поредност от промени, които обаче не трансформираха всъщност всекидневието на украинците.

Критиците му го укоряват, че не се е борил интензивно с ширещата се корупция, укоряват го и поради виталния стандарт на популацията, потърпевш от петгодишните стопански компликации в 44-милионната страна, една от най-бедните в Европа. През 2014 година Украйна претърпя анексия на полуостров Крим от Русия, след това избухна спор с проруски сепаратисти в източните райони, който взе над 13 000 жертви и подложи на тежко тестване държавните финанси.

Украинците обаче се тревожат основно за материалните си проблеми: съгласно допитване множеството желаят новият президент на първо време да понижи цените на комуналните услуги, фрапантно нараснали през последните години.

Изтичане на работна мощ

За локалните управляващи в Гниздичив е по-належащ казусът с приключването на работна ръка в чужбина - близо двайсет на 100 от общо 6200 поданици на общината работят в прилежаща Полша, Чехия или Италия. " В чужбина изкарват най-малко 500 евро месечно. Тук - от 200 до 250 евро ", изяснява Иван Олияр, кмет на общината, включваща пет села.
По публични данни в Полша през 2017 година са живеели близо 900 000 хиляди, а 200 хиляди са обитавали незаконно.

Гол до кръста, 40-годишният Виктор ни споделя в градината си, че работел по градежите в Полша, само че щом забелязал в Украйна " промени към по-добро ", се върнал в родината. " Хората желаят всичко едновременно. Но няма по какъв начин ", разсъждава той.

Оксана Романкив от локалната администрация също гледа с оптимизъм на плановете, по които се работи: ремонт на пътищата, създаване на зърнени силози, разкриване на актуализирано учебно заведение по музика. Това е станало допустимо с помощта на политиката надецентрализация, водена от 2015 година - един от дребното триумфи на киевските управляващи.
" Можем да реализираме огромни триумфи, само че единствено в случай че работим дружно ", твърди 39-годишната жена.

На вратата на единствената изборна секция в Гниздичив са изнесени резултатите от първия тур: Порошенко води с 262 гласа, а Зеленски е на четвърто място с 93. " Кой ли пък е дал своя вот за него? " - чуди се възрастен мъж.

Кметът Иван Олияр отсича: " Изберат ли Зеленски, това ще съсипе Украйна ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР