Цените на захарта непрестанно растат. Една от причините е нарастващото

...
Цените на захарта непрестанно растат. Една от причините е нарастващото
Коментари Харесай

Цените на захарта в глобален мащаб удариха 11-годишен връх

Цените на захарта непрекъснато порастват. Една от аргументите е възходящото търсене, както и влошаващите се прогнози за времето.

Според анализаторите цените ще се подвигат даже повече отсега нататък. Фючърсите на сурова захар през последните дни се повишиха и доближиха 11-годишен връх, написа CNBC.

Нарастващите разноски могат да бъдат трансферирани на потребителите, под формата на по-скъпи хранителни артикули. Цените на модифицираните хранителни артикули се повишават непрестанно.

Проблеми с производството

Вторият по величина производител на захар в света след Бразилия - Индия понижи прогнозите за идната годишна продукция.

В началото на април All India Sugar Trade Association понижи прогнозите си за произвеждане на захар с близо 3% за интервала на октомври 2022 година до септември 2023 година Причината са извънсезонните превалявания в Махаращра, където се създава повече от една трета от захарта в страната

Причина за по-ниското произвеждане е и неприятната европейска годишна продукция от цвекло вследствие на понижените площи и лятна суша.

Около 80% от международното произвеждане на захар идва от захарна тръстика, до момента в който 20% са получени от цвекло.

Въпреки че Китай би могъл да употребява държавни запаси, с цел да облекчи натиска на международните пазари, съгласно специалисти има доста фактори, които биха могли да покачат цените.

Неблагоприятното време в Бразилия също забави прибирането на реколтата през април.

Реколтата от захарна тръстика в южния централен район на Бразилия, където е 90% от производството на страната, продължава от април. Добивът ще бъде основен индикатор за това накъде ще тръгнат цените.

Още един фактор, който тласка цените нагоре, е изненадващото решение на ОПЕК да понижи добива на нефт с към 1,16 милиона барела дневно.

Това насърчи пренасочването на захарната тръстика към производството на етанол,

счита Fitch Solutions.

Страните, които ще би трябвало да се оправят с високи равнища на продоволствена неустановеност, ще бъдат най-силно наранени от скоковете на цените на захарта.

Това са страни в Северна Африка и Субсахарска Африка, където потреблението на захар и търсенето на импорт са високи.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР