Цените на товарните превози със супертанкери скачат чувствително с увеличаването

...
Цените на товарните превози със супертанкери скачат чувствително с увеличаването
Коментари Харесай

Санкциите срещу Русия нагорещиха силно пазара на танкери и цените хвърчат

Цените на товарните транспорти със супертанкери скачат сензитивно с увеличението на износа на недопечен нефт от Близкия изток за Азия. Разходите за наемане доближават най-високите си стойности от април насам, защото през юни се резервират повече товари, съгласно източници от промишлеността и данни от Refinitiv Eikon.

По данни на корабната брокерска компания Meiwa International в четвъртък показателят за наемане на доста огромен танкер за транспорт на недопечен нефт (VLCC) от Близкия изток до Китай, Япония и Сингапур надвишава 80, което е най-високото равнище от април насам.

Повишаването на ставките идва на фона на идния растеж в търсенето на недопечен нефт в Азия през третото тримесечие – до момента в който рафинериите завършват с поддръжката и усилват производството си, с цел да посрещнат летните пикове. Източниците настояват, че подемът на резервациите е довел до ограничение на районните наличия от кораби в кратковременен проект, до момента в който внезапното повишаване на цените на танкерите от Запада в допълнение е подобрило настроенията в Азия.

Пазарът „ в този момент в действителност се разгорещява “, съобщи пред Reuters корабен брокер, поискал анонимност. „ Виждаме повече товари в края на юни, в сравнение с се очакваше. “ За съпоставяне, сега има наети 156 танкера, до момента в който през май броя бе 137.

„ Пазарът доста се форсира през седмицата, като главните направления до Азия се котираха на доста по-високи равнища спрямо миналата седмица, което е сигнал, че през август ще има повече пристигания в Китай “, сподели Емрил Джамил, анализатор за недопечен и мазут на Refinitiv.

Поскъпването на танкерните транспорти идва на фона на разбъркванията на пазара на горива след глобите против Русия. Европейски Съюз забрани съветските петролни артикули, а страната стартира да пренасочва товари към Северна Африка и Азия. В същото време Европа стартира да купува от Близкия Изток, Азия и Северна Америка, с цел да замести вноса от Русия.

Това разбъркване на световната търговия с горива, дружно с по-дългите дистанции, които танкерите би трябвало да прекосяват, с цел да доставят съветския нефт на нови местоположения, увеличи търсенето на танкери.

За съпоставяне, американският недопечен нефт, дошъл в Азия през юни, се чака да доближи исторически най-много от 9,96 млн. тона, което е с 27,9% повече спрямо май, сподели той.

През идващите седмици се чака в допълнение повишение на ставките.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР