Цените на петрола се повишиха във вторник, надграждайки значителните печалби

...
Цените на петрола се повишиха във вторник, надграждайки значителните печалби
Коментари Харесай

Цената на петрола се покачва на фона на напрежението в Близкия изток

Цените на петрола се покачиха във вторник, надграждайки забележителните облаги от предходната седмица, като търговците следяха от близко размириците в Близкия изток и оценяваха вероятностите за световния стопански напредък и търсенето на недопечен нефт през идната 2024 година

Суровият нефт “ ” означи растеж от 2.8%, достигайки $75.65 за барел, до момента в който цените на сорта се покачиха с към 2.6% до $81.14 за барел. Това се случва след нарастването от 3% на двата петролни бенчмарка през миналата седмица.

Енергийните пазари са в положение на нараснала подготвеност за евентуални разстройства, дължащи се на нападенията на Хутите против основни товарни направления. Датската корабна компания Maersk разгласи през уикенда решението си да възобнови активността си в Червено море и Аденския залив, откакто краткотрайно прекрати трафика по тези жизненоважни водни пътища. Започна многонационална военноморска интервенция, ръководена от Съединените щати, с цел да се предпазят корабите, плаващи през района.

Напрежението в стратегически значимия регион към Суецкия канал ускорява опасенията за допустима ескалация на продължаващия спор сред Израел и Хамас. През третия месец на спора се появява заплахата от присъединяване на други районни играчи като Иран. Групировки като йеменските Хути и основаната в Ливан Хизбула към този момент изстреляха ракети към Израел. Освен това вероятностите за меко приземяване или лека криза през 2024 година способстват за повишението на цените на петрола.

Предвиждайки стабилно търсене, специалистите допускат, че Съединени американски щати ще избегнат съществено икономическо закъснение, за което способства готовността на Федералния запас да понижи лихвените проценти и да подтиква икономическата интензивност.

Въпреки прогнозата на Международната организация по енергетика за понижаване на търсенето на изкопаеми горива през идващото десетилетие, финансовите пазари наподобява не са съгласни с нея. Водещият енергиен пълководец на JPMorgan съобщи този месец, че пикът на петрола е малко евентуално да настъпи през нашия живот. Нарастването на броя на петролните мегакомпании и забележителното нарастване на производството в Съединени американски щати в допълнение акцентират упованията за мощно търсене през идващите години.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР