Цените на петрола се повишиха над 90 долара за барел

...
Цените на петрола се повишиха над 90 долара за барел
Коментари Харесай

Петролът достигна 90 долара за първи път през 2023 г.

Цените на петрола се покачиха над 90 $ за барел за първи път през 2023 година във вторник, откакто Саудитска Арабия и Русия обявиха, че ще удължат доброволните си съкращения на производството и износа до края на годината. Саудитска Арабия, която дружно с Русия управлява разширения картел " ОПЕК+ ", понижи от юли насам добива с още 1 млн. барела на ден, което в началото беше оповестено като краткотрайна мярка.

Но откакто към този момент удължи съкращението до края на септември, държавната организация на Саудитска Арабия заяви, че ще резервира понижението си с 1 млн. барела на ден до края на декември, като се базира на министерството на енергетиката.

През последните месеци Русия направи спомагателни съкращения на износа, като във вторник вицепремиерът Александър Новак съобщи, че понижението на износа й с 300 хиляди барела дневно ще остане в действие до края на годината.
Реклама Нови опасения за инфлация
Този ход, който заплашва да още веднъж да ускори опасенията за инфлацията в международен мащаб, е последното изпитание на двама от най-големите производители на нефт в света да вдигнат цените, макар че огромна част от света се бори с по-високи енергийни разноски. Това евентуално ще увеличи напрежението в връзките с Белия дом, който подлага на критика кралството за тясното съдействие с Русия, макар нашествието на Москва в Украйна и превръщането на доставките на природен газ за Европа в оръжие от Кремъл.
Решението заплашва още веднъж да увеличи опасенията за инфлацията в международен мащаб.
Администрацията на Джо Байдън се стреми да управлява цените на горивата преди президентските избори през идната година, като инфлацията и цените на горивата към този момент се трансфораха в обект на нападки от страна на Републиканската партия.

Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан съобщи след известието от Саудитска Арабия във вторник, че президентът Байдън е концентриран върху това да направи " всичко в границите на своя инструментариум, с цел да може да реализира по-ниски цени за потребителите на бензиноностанциите в Съединени американски щати ". Той обаче съобщи, че няма проекти за двустранна среща със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман на срещата на върха на Г-20 този уикенд в Ню Делхи и известието от вторник няма да промени това.
Реклама
Боб Макнали, президент на Rapidan Energy и някогашен енергиен консултант на Белия дом, съобщи пред Financial Times, че съкращенията наподобява имат за цел да показват " единството " на Саудитска Арабия и Русия във връзка с петролната политика и да лимитират риска от закъснение на международния стопански напредък, което да натежи на цената на суровия нефт.

" Ако не се стигне до внезапен стопански спад, тези съкращения на доставките ще доведат до дълбоки дефицити в международните петролни салда и до повишение на цените на суровия нефт доста над 90 $ за барел ", добави Макнали.

Във вторник интернационалният бенчмарк недопечен нефт солт брент нарастна с 1.2% до 90.04 $, надхвърляйки 90 $ за барел за първи път от ноември насам. В сряда цените се резервират към същото равнище. Американският вид West Texas Intermediate доближи 86.69 $.

Представители на промишлеността се притесняват, че съветският президент Владимир Путин може да се опита да употребява доставките на нефт, с цел да повлияе на изборите в Съединени американски щати, защото евентуални претенденти като някогашния президент Доналд Тръмп може да се опитат да накарат Украйна да договаря с Москва.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР