Цените на петрола може скоро да скочат до над 100

...
Цените на петрола може скоро да скочат до над 100
Коментари Харесай

Сценарият, който може да изстреля петрола до $100 за барел

Цените на петрола може скоро да скочат до над 100 $ за барел на фона на възходящото напрежение в Близкия изток.

Фючърсите на суровия нефт се повишиха до най-високите си стойности от декември 2014 година, подкрепени от опасенията за геополитическа неустановеност в Сирия и все по-вероятните военни удари от западните сили.

" Не мисля, че е невероятно да се видят трицифрени цени на петрола в някакъв миг тази година, в случай че нещата (военните дейности, б.р.) в действителност стартират в Близкия изток ", съобщи пред CNBC Аниш Кападия, създател и ръководещ шеф на Akap Energy.

Според него участниците на пазара са били доста удовлетворени, когато възнамеряваха фючърсите на суровия нефт да доближат 60 до 70 $ за барел преди 6 месеца. Но възходящото напрежение в Близкия изток докара до сегашната вероятност за повишаване на цените на петрола до повече от 100 $ за барел по-късно тази година.

Геополитическата облага

И двата еталонни сорта петрол са на път да отбележат най-голямата седмична облага за повече от 8 месеца в петък, малко след мненията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп за възможни ракетни удари и отчетите за намаляващите международни петролни ресурси.

Суровият нефт вид Брент се търгуваше на 72.26 $ в петък, нараствайки с към 0.3%, а цената на американския WTI стигна 67.35 $, увеличавайки се почти с 0.4%. И двата типа петрол нарастнаха с към 5 $ от началото на седмицата.

Повишаването на цените на " черното злато " последва острите закани на Тръмп в Twitter, че Съединени американски щати ще обстрелва Сирия с ракети в отговор на потреблението на химическо оръжие от режима на Башар Асад.

Макар че президентът се пробва " да успокои топката " и нападението в близкоизточната страна може да не пристигна толкоз скоро, колкото се чака, международните водачи продължиха да разискват боен удар против Дамаск.

" Колебанията дали Тръмп ще извърши или не желанията си ще останат, което подсигурява, че наградата за геополитически риск ще се резервира ", съобщи Стивън Бренок, петролен анализатор в PVM Oil Associates.

Той добави, че цените на петрола евентуално ще продължат да се усилват в близко бъдеще.

Международната организация по енергетика (МАЕ) обаче съобщи, че " остава да се види " дали неотдавна нарасналите цени на петрола могат да бъдат поддържани.

В последния си месечен доклад тя резервира прогнозата си за търсенето на нефт през 2018 година на 99.3 милиона барела дневно. Агенцията удостовери и упованията си за доставки, акцентирайки, че растежът на продукцията на страните отвън ОПЕК ще доближи 1,8 милиона барела годишно.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР