Цените на основните хранителни продукти продължават да растат. На фона

...
Цените на основните хранителни продукти продължават да растат. На фона
Коментари Харесай

Нова ценова балтия: Хранителните продукти отново поскъпнаха, сиренето най-скъпо в София и Благоевград

Цените на главните хранителни артикули не престават да порастват. На фона на сериозното повишаване и рекордната инфлация от началото на годината, за последните три седмици от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите регистрират ново нарастване с 10%.

Най-сериозен е растежът при млечните артикули. Цените на едро на кашкавала са най-високи в София, Пловдив, Враца и Кърджали - като доближават 21 лв. за кг. Сиренето още веднъж е най-скъпо в София, като цената на едро е 16 лв. за кг. Следват Кърджали, Благоевград и Враца.

През октомври се регистрира съществено повишаване при захарта, като в Пловдив доближава до рекордните 3 лв. за кг на едро.


Инфлацията през септември се форсира до 10, 9% в Европейски Съюз, в България е 15, 6%

Сред месните артикули най-сериозно е повишаването при каймата, като кг на едро надвишава 9 лв..

Цените на главните хранителни артикули не престават да порастват.

Стефи, която пазари в супермаркета, споделя, че на всичко има покачване.

" И зеленчуците, и млечните, и при месата има нарастване. Над 20 лева е качественият кашкавал ", показа Стефи, представена от Bulgaria ON AIR.

" Увеличение има най-много при яйцата, поскъпнали са с 50% ", възмути се пенсионер пред медията.

Освен при сиренето и кашкавалът, значително повишаване има и при каймата, като тук-там цената на едро стига и даже трансферира 9 лева за кг. Още по-скъпи са трайните салами, чиято цена по борсите е приблизително над 11 лева

Голямо е и повишаването при кренвиршите. Свинските към този момент са на цени от над 10 лв. за кг. Вдигането на цените значително се дължи на нарасналите индустриални разноски.

" Инфлацията в енергийните първични материали към момента не се е успокоила изцяло. Цените не са се върнали на предходните равнища. Друг проблем е, че с войната в Украйна имаше нарастване на доста първични материали и доста от техните цени още остават повишени ", съобщи икономистът Георги Вулджев.

Икономистите чакат утешение на инфлацията най-рано напролет. Потребителите имат своето пояснение за повишаването.

" Когато имаме постоянна политика в страна - ще има и по-стабилни връзки на пазара ", сподели столичанка.

Ръстът на инфлацията ще се забави, едвам когато навлезем в криза, тъй че икономическите вероятности за идната година също не са положителни.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР