Цените на корабните превози вероятно ще спаднат с още 15-20

...
Цените на корабните превози вероятно ще спаднат с още 15-20
Коментари Харесай

Очаква се спад на цените на морските превози

Цените на корабните транспорти евентуално ще спаднат с още 15-20 % през 2023 година, защото световното търсене се забавя. Това е декларирал в изявление за Ройтерс Юврадж Нараян, заместител изпълнителен шеф и основен финансов шеф на основаната в Дубай мултинационална логистична компания " Ди Пи Уърлд " (DP World).

Според него първите признаци на забележителен спад в търсенето на транспорти са забележими и товарните цени за избрани направления са намалели доста, защото интернационалните институции, измежду които и Международният валутен фонд (МВФ), намалиха прогнозите си за световен стопански напредък.

В изявлението, извършено в коридорите на Световния стопански конгрес в Давос, Нараян е декларирал още, че най-големи компликации при морските транспорти изпитват Китай, Европа и Съединени американски щати, защото се явяват най-големи производители и консуматори на артикули.

Тарифите за морски транспорт на товари са спаднали доста - с сред 20 и 50 % спрямо достигнатите през предходната година максимуми. Нараян е показал три съществени аргументи за рекордния скок на цените през 2022 година, а точно: пандемичните ограничавания, свързани с Covid-19, инфлацията в Европа, провокирана от внезапно поскъпналата сила, както и нарушените вериги за доставки по време на пандемията.

В резултат на войната в Украйна и глобите против Русия тези проблеми не престават, добави той.

Компанията " Ди Пи Уърлд " е в развой на диалози с Организацията на обединените народи (ООН) и управляващите в Киев за обезпечаване на безвредно превозване на зърно от Украйна, само че към момента не е получила нужните утвърждения, е добавил Нараян.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР