Цените на жилищата у нас ще забавят темпа си на

...
Цените на жилищата у нас ще забавят темпа си на
Коментари Харесай

Все още търсенето на имоти е по-голямо от предлагането

Цените на жилищата у нас ще забавят темпа си на напредък поради плахото намаляване на интензивността на имотния пазар. Но незадоволителното предложение прави вероятността от поевтиняване незначителна. Прогнозата е основана на данни за жилищния пазар през третото тримесечие.

Данните на Агенцията по вписванията към този момент демонстрират спад на покупко-продажбите от към 7% на годишна база, само че все пак цените им се задържат.

През третото тримесечие най-търсени в София остават тристайните и двустайните жилища с лек превес на вторите. Цените на двустайните жилища се движат в необятен диапазон, като покупко-продажби се подписват на равнища от 87 хиляди до 170 хиляди евро според от местоположението и положението на парцела.

Сделките с тристайни жилища са в доста необятен диапазон и могат да започват на равнища от 120 хиляди до 380 хиляди евро, а в центъра на столицата могат да стигнат и до 550 хиляди евро. Към тези парцели може да се оферират гаражи или паркоместа, които в допълнение подвигат крайната цена.

Най-активно е търсенето на жилища в кварталите “Манастирски ливади ”, “Витоша ”, “Младост 4 ”, “Студентски град ”, “Малинова котловина ”, “Кръстова вада ”. Интерес в търсенето се регистрира още и в регионите “Бъкстон ” и “Павлово ”.

Ръст в търсенето на къщи през третото тримесечие по отношение на предходното регистрират още от Arco. Повечето купувачи са фамилии на междинна възраст със постоянни приходи. Те имат условие за по-спокоен метод на живот, само че в това време търсят и непосредственост до огромния град.

Цените също са много разнообразни - от 200 хиляди до 700 хиляди евро, а в някои случаи надвишават 1 млн. евро.

През третото тримесечие няма усилване на интереса към имоти. В самите градове те не се и оферират изключително доста и по тази причина в центъра на столицата цените им постоянно са фантастични и могат да доближат и до 2 млн. евро. Но в покрайнините на София имоти, годни за сторителство на жилища, могат да се намерят и за 50 хиляди до 300 хиляди евро.

Предлагането на жилища като цяло е много лимитирано. Най-активно е то в кварталите “Малинова котловина ” (1500 – 2000 евро/кв.м), “Кръстова вада ” (1600 – 2300 евро/кв. м), “Витоша ” (1600 – 1880 евро/кв. м). Тези цени зависят най-често от това дали жилищата са изцяло приключени, или не.

През последните месеци пазарът на недвижими парцели в Пловдив демонстрира непрекъснат напредък, като в последно време междинните цени на жилищата там все по-често стартират да минават психическата граница от 1000 евро/кв. м. От предходната година досега цените на жилищата в града са се повишили с сред 10 и 15 на 100.

Както в столицата, и тук превес има търсенето за сметка на лимитираното предложение. Предпочитаните квартали в Пловдив остават “Тракия ”, “Западен ”, “Смирненски ”, “Каменица ”. Най-активно е предлагането в регионите “Христо Смирненски ” и “Младежки рид ” (1000 – 1200 евро/кв. м), централен регион (1200 – 1500 евро/кв. м), “Кършияка ” (1000 – 1200 евро/кв. м). Продължават да се търсят и къщи наоколо до Пловдив.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР