Цените на хранителните продукти в глобален план продължават да препускат

...
Цените на хранителните продукти в глобален план продължават да препускат
Коментари Харесай

ООН отчита безпрецедентно поскъпване на храните

Цените на питателните артикули в световен проект не престават да препускат и към този момент са достигнали най-високите си нива за последните съвсем 10 години, установяват специалисти на Организация на обединените нации. Което усилва опасенията за растящите сметки на семействата за издръжка тъкмо когато стопанските системи се борят да излязат от рецесията от COVID-19.

Индексът на Организация на обединените нации, следящ международните разноски за храна, се е повишил за 12-и следващ месец през май, което е най-продължителният напредък за последното десетилетие. Продължаващото повишаване заплашва да натрупа по-обхватна инфлация и да попречва напъните на централните банки да вкарат повече тласъци в стопанствата.

Сушата във значими селскостопански региони на Бразилия поврежда реколтата от зърното до кафето. Забавя се и растежът на производството на растително олио в Югоизточна Азия. Това качва разноските на фермерите, отглеждащи добитък и заплашва да ограничи в допълнение световните складови зърнени ресурси, изчерпани от растящото търсене на Китай. Наблюдаваният ценови скок връща спомените за 2008-а и 2011-а, когато скъпотията провокира гладни протести в над 30 страни. 

Продължителният ценови растеж на базови първични материали се усеща на рафтовете на магазините в доста страни - от Кения до Мексико. Проблемите ще са изключително сериозни в някои от най-бедните и подвластни от импорт народи, които имат лимитирани покупателни благоприятни условия и изтощени от пандемията обществени системи.

Хранителният показател на Организация на обединените нации се търгува на най-високите цени от септември 2011-а, а майският му растеж с цели 4.8% е максимален за последните повече от 10 години. Всичките пет съставни елементи на показателя са се повишили през предишния месец, като най-мощно са поскъпнали растителното олио, зърното и захарта. Проблемът със международния апетит към този момент се е задълбочил сериозни равнища след като пандемията разшири неравенствата при изхранването, влошени в допълнение от рисковото време и от политическите спорове. 

Все отново, ред детайли, " надули до небето " разноските за храна преди десетилетиe, сега не са налице. Например, цените на суровия нефт, които приближиха 150 щ. $ за барел, през днешния ден са на половина по-ниски. А оризът - една от главните международни храни - остана относително спокойна на фона на настоящия скок на котировките на селскостопанската продукция.

Най-голяма виновност за ценовия растеж през последната година има Китай с " непредсказуемо големи " покупки на зърно от чужбина, показват специалистите по прехраната на Организация на обединените нации. Те чакат запасите да останат релативно непрекъснати през идния сезон. Лятното време в Северното полукълбо ще се окаже сериозно за преценките до каква степен реколтите в Съединени американски щати и Европа ще могат да попълнят дефицита на селскостопанска продукция в международен мащаб.

По оценка на Организация на обединените нации, въпреки че сегашните проблеми не са толкоз тежки колкото в интервала 2008-2010-а, запасите са в действителност " граничо ниски ". И би трябвало да се следят доста деликатно през идващите няколко седмици, тъй като времето може да сътвори големи провокации.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР