Цените на газа в Европа паднаха до най-ниското си ниво

...
Цените на газа в Европа паднаха до най-ниското си ниво
Коментари Харесай

Цените на газа в Европа паднаха до на най-ниските нива от старта на войната

Цените на газа в Европа паднаха до най-ниското си равнище от началото на войната в Украйна, откакто съветският президент Владимир Путин не даде индикации за евентуално прекъсване на газовите потоци за Европа. Вчера цената на газовите фючърси, търгувани в Нидерландия, поевтиняха със 17% до 87,19 евро на мегаватчас, най-ниското равнище от 23 февруари, тъкмо преди Русия да нахлуе в Украйна, написа Bloomberg.

Поръчките за доставки на газ през Украйна са нарастнали през вчерашния ден, откакто по-рано тази седмица означиха спад. Пазарът обаче остава концентриран върху доставките от Русия, която е най-големият газов снабдител на Европейски Съюз. Наскоро Москва заплаши да спре доставките за купувачи, които не се преценяват с условието за газа да са заплаща в рубли.
 Унгария ще заплаща за съветския газ в рубли
Унгария ще заплаща за съветския газ в рубли

Плащането в евро ще се конвертира посредством " Газпромбанк "

Европейската комисия смята условието за прекосяване към този тип заплащане (в рубли) за нарушаване на глобите на Европейски Съюз, наложени поради спора в Украйна. Европейска комисия показа разбора си на указа, като съобщи, че той ще съобщи контрола върху преводите на Русия, съгласно източници. Указът планува европейските купувачи да имат две сметки - една в задгранична валута и една в рубли. Клиентите заплащат в задграничната валута, а Газпромбанк превежда заплащането в рубли на Газпром.

Междувременно Путин разяснява, че а Европа " просто не съществува " рационален сурогат за доставките на газ. " Няма аварийни размери на международния пазар. Доставки от други страни като Съединени американски щати, ще костват на потребителите в пъти по-скъпо ", съобщи съветският президент.

Плащанията за априлските доставки, които би трябвало да дават отговор на новите условията, ще бъдат дължими през май месец по думите на съветския вицепремиер Александър Новак.

Някои купувачи може да заявят, че новата процедура " надвишава договорните им отговорности и да откажат да я съблюдават, до момента в който или в случай че договорите им не бъдат изменени ", считат специалисти.

Все отново в случай че договорите не се трансформират до идната дата за заплащане, ще има действителен риск доставките да бъдат прекратени.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР