Цените на фармацевтичните продукти са скочили с 5-10%, съобщи бТВ.

...
Цените на фармацевтичните продукти са скочили с 5-10%, съобщи бТВ.
Коментари Харесай

Лекарствата без лекарско предписание поскъпват драстично

Цените на фармацевтичните артикули са скочили с 5-10%, заяви бТВ. Част от медикаментите, които са с нараснали цени, са поскъпнали с към 10%, като това са най-вече лекарства, които се отпускат без лекарско наставление.

По данни на Министерството на здравеопазването, предоставени на бТВ, медикаментите с най-голямо нарастване, чиято цена се е вдигнала с над 50%, са капките и спрейовете за нос, геловете за обрив, капките за очи и йодните таблетки.

За тези артикули има натрапен таван на цената, който не може да бъде надхвърлян.

" Има пределни цени на медикаментите според от това дали се дават с лекарско наставление. Увеличението на цената на лекарство може да стане един път годишно в границите на инфлацията, която Национален статистически институт регистрира ", съобщи пред Богдан Кирилов, шеф на Изпълнителната организация по медикаментите.

" Регулацията на цените в границите на Европейския съюз е единна. Затова може да се следят разлики в цените по отношение на страни, които са отвън Европейски Съюз ", посочи той. Според него е значимо да се откри баланс в границите на Европейския съюз, с цел да не се стига дефицит до медикаменти.

" Факт е, че в разнообразни интервали се следи дефицит на избрани артикули. Недостигът на един лекарствен артикул води до свръхтърсене на алтернативата. Това води до допустимо закъснение и на различния артикул ", уточни той. " Част от хората са с усещане, че страната се занимава със закупуването и разпределянето на медикаментите. Касае се за един пазар, който е частен – производителите и аптеките са частни. Регулаторът има друга роля ", добави шефът на ИАЛ.

Постъпилите заявки за смяна на цената на лекарствени артикули без лекарско наставление за интервала януари – август 2022 година са общо 795 броя, в т. ч. и няколко хомеопатични лекарствени групи. За същия интервал на 2021 година са подадени общо 92 заявки за смяна на цена на лекарствени артикули без лекарско наставление.

Според изследването на бТВ известни таблетки за температура у нас имат най-ниска цена, която е почти същата в Турция, само че в Германия е тройно по-висока.

Таблетки за простуда и болки в тялото на най-хубава цена могат да бъдат открити в Турция.

Лекарство за главоболие е най-евтино в България, а в Берлин може да бъде купено тройно по-скъпо. Сиропът за кашлица и хапчета за болки в стомаха могат да се купят най-евтино в Турция, отбелязва
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР