Цените на електрическата енергия в България са едни от най-ниските

...
Цените на електрическата енергия в България са едни от най-ниските
Коментари Харесай

Използваме най-евтиния ток в ЕС

Цените на електрическата сила в България са едни от най-ниските в Европейския съюз (ЕС). Това разгласи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния надзор, като цитира данни от статистика на ЕВРОСТАТ.

Петкова даде образец, че през миналата 2017 година средно-претеглената цена на електрическата сила в България е била 76,90 лева - т.е. 39 евро, до момента в който в Унгария тази цена за предходната година е била 50 евро, а в Румъния 48 евро. Министърът посочи, че би трябвало да се има в поради, че цените на свободния пазар се образуват по този начин, както се образуват цените на всяка една друга стока, което става в следствие от търсенето и предлагането.

Министърът на енергетиката добави, че волатилността на борсовите цени на българския пазар е съпоставима с другите пазари, като даже е по-ниска от волатилността в някой страни с доста по-развит пазар и тържища като Румъния и Унгария.

Това е посочил разбор за общоприетите отклонения на среднодневните цени на борсовите пазари " ден напред " в България, Гърция, Словакия, Унгария, Словения, Хърватска, Румъния, Чехия и Сърбия.
Министър Петкова разясни, че цената на битовите консуматори на контролирания пазар, където се намират и небитовите консуматори, които са присъединени към мрежите ниско напрежение, то тя се дефинира от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) по ясна методика и правила, като цената е такава, каквато я дефинира регулаторът за съответния ценови интервал.

Енергийният министър добави, че главните производители и снабдители на електрическа сила на контролирания и на свободния пазар в България са дъщерните сдружения на Българския енергиен холдинг - АЕЦ " Козлодуй ", Топлоелектрическа централа " Марица - Изток - 2 " и Националната електрическа компания.

Теменужка Петкова осведоми още, че българският електроенергиен пазар подхожда пазарните трендове в района. По думите й консолидираното на българския пазар към европейския е в ход и равнището на сливане ще се задълбочава, което ще докара до отчасти конвергиране на цените в България с тези на прилежащите страни.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР