Цените на дървата за огрев са сходни с миналогодишните. Най-търгуваните

...
Цените на дървата за огрев са сходни с миналогодишните. Най-търгуваните
Коментари Харесай

Дървата за огрев при горските до 48 лв. за кубик, частници и...

Цените на дървата за огрев са сходни с миналогодишните. Най-търгуваните широколистни дърва се оферират за персонална приложимост на горски склад на цени сред 37 и 48 лв. за пространствени кубични метъра (пр. куб. м) без Данък добавена стойност. Иглолистните дърва варират сред 24 и 36 лева без Данък добавена стойност за другите териториални поделения и се дефинират от характерните условия на региона, отдалечеността на сечището от обитаемото място и разноските за рандеман, оповестиха от Министерството на земеделието, храните и горите.

В уеб страниците за разгласи обаче цените на дървата за огрев варират от 90 до 105 лева./кубик.

Над 1 милион (пр. куб. м) дърва за огрев са избрани за директни продажби на физически лица по описи от кметства за 2021 година От тях 365 хиляди прочие куб. м са планувани за продажба като стояща дървесина, а останалото количество от 675 хиляди прочие куб. м, като добити от горски склад. От агроведомството регистрират, че тазгодишното количество е повече от миналата година, с което се подсигурява облекчаване търсенето на пазара.

По данни на държавните горски предприятия, в края на месец август са предоставени посредством директни продажби на физически лица общо 380 хиляди прочие куб. м дърва за огрев, с което досега са задоволени потребностите на 53 460 семейства. В 12 от общо 162 стопанства на територията на страната, или в 15 общини, дървата се дават напълно от общинските гори.

Продажната цена на добивани от самите лица за лични потребности дърва е в границите от 5 до 22 лева за иглолистни дърва без Данък добавена стойност за прочие куб. м. и от 12 до 28 лева без Данък добавена стойност за тримерен пространствен метър за широколистните дърва. В посочените цени не са включени разноските за превоз, товарене и разтоварване. Тези действия се заплащат от купувачите и нормално се правят от частни физически или юридически лица, притежаващи лични транспортни средства, като цената на предлаганата от тях услуга в допълнение оскъпява крайната цена на дървата.

От Министерството на земеделието обръщат внимание жителите да се доставят единствено със законно добити дърва за огрев. При закупуването им би трябвало да се ревизира за съществуването на маркировка на дървата. Купувачът наложително да изиска и да съхранява оригиналът на транспортния билет, с който са доставени. Дървесина, която не е маркирана, не е съпроводена с превозен билет или имената и адресът на притежателя й не подхождат на вписаните в билета, предстои на лишаване, а лицето, което я има - на санкция. Достоверността му може да бъде тествана на електронен адрес tickets.iag.bg. При основателни подозрения за нарушаване да се подава сигнал на телефон 112.



Търговецът Веселин Камбуров сигнализира: Има неестествен недостиг и спекулативни цени на дървесината

" В България се следи неестествен недостиг на дървесина, пелетите стигнаха цени от 450 лева на звук - по-скъпи от целия Европейски Съюз. Дървата за отопление са с пъти повишени от естественото, дори изобщо ги няма. Моля за вашето подпомагане, дано не оставяме хората без отопление в този сезон, когато трескаво се запасяват за зимата. " За това моли през Facebook търговецът на дървесина Веселин Камбуров, а молбата му е към премиера Стефан Янев и министъра на земеделието проф. Христо Бозуков.

В поста си Камбуров написа още: " Стига сте свиквали специалисти лобисти, които пазят личните си ползи. Не може човек с 300 лева пенсия да си купи дърва и пелети за 1000 лева за отопление през зимата. Даже няма от кое място да ги купи. От нашето съдружие - от към 50 компании и предприятия, предлагаме следните ограничения. На първо място, в България има хиляди кубици, които гният и съхнат в отгледни сечи, приказваме за сечи, които ще подобрят положението на българските гори. Трябва изключително страната, в лицето на МЗХГ, да вземе незабавно ограничения единствено от отгледни сечи, които изостават. В България да се отстранен таксите единствено за локално население, за заводи, които създават пелети и не вършат експорт, с цел да бъдат задоволени хората и локалното население, което не може да си купи дърва и пелети. Наистина ситуацията в сектора е ужасно, кубик дъски стигна 450 лева Държавата има ресурси, а и има хиляди кубици в тези сечи, които гният. Трябва държавническо решение, имаме съвършен, национален човек за министър в МЗХГ - господин Бозуков, оставете го да свърши нужното! ", написа още Камбуров.

Търгове за близо 85 млн. лева през платформата за е-продажба

Общият размер на приходите от извършените електронни търгове за продажба на дървесина доближи 84.148 млн. лева Това оповестиха от „ Информационно обслужване “ АД. Дружеството построи платформата за е-търговия през април 2016 година С нея работят 3 от шестте държавни горски предприятия, които продават дървесина, добита от държавните горски територии. Това са Югозападното държавно дружество (ЮЗДП), Северозападното държавно дружество (СЗДП) и Североизточното държавно предприятие(СИДП). Те са осъществили близо 10 млн. лева повече доходи от нарастването на цената разследване на потреблението на платформата, регистрират от „ Информационно обслужване “ АД.

„ Платформата за електронна търговия на дървесина реализира цялостна бистрота на процеса при осъществяване на търговете и отстрани порочната процедура претендентите да реализират предварителна сделка между тях “, сподели изпълнителният шеф на „ Информационно обслужване “ АД Ивайло Филипов. Според него онлайн основаната система ускори доста конкуренцията, като разрешава на всички регистрирани дървопреработвателни компании от страната да вземат участие в обещано наддаване.

Системата за електронна продажба напълно цифровизира процеса по продажба на дървесина, като за присъединяване в търговете е нужен само дипломиран електронен автограф (КЕП). Участниците могат да наддават в електронния търг от всяка една точка на земята и когато и да е, което улеснява доста процеса, икономисва им време и средства, а документите е напълно в електронен формат.

Ефективността на платформата за електронна продажба на дървесина се потвърждава и от постигнатите резултати при наддаванията. Най-високото нарастване на цената по време на онлайн търг е с 322 180 лева над първичната избрана цена, а най-високият % на нарастване е близо 99% по отношение на началната цена на дървесината. Често се организират търгове, при които стъпките за наддаване са над 100, като най-оспорваният търг е бил със 135 стъпки на наддаване.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР