Цените на благородните метали се повишават в понеделник на фона

...
Цените на благородните метали се повишават в понеделник на фона
Коментари Харесай

Страхът от инфлацията вдига цените на благородните метали

Цените на благородните метали се покачват в понеделник на фона на възходящите опасения от по-силна инфлация и по-слаб световен стопански напредък, защото вложителите се стремят да влагат в сигурни активи в изискванията на висока световна неустановеност, сочат систематизираните данни на Trading Economics.

Златото нарастна с 1% до 1991.37 $ за тройунция по време на търговията в Ню Йорк, до най-високата си стойност от средата на март. Жълтият метал завърши втората си поредна седмица в петък на облаги, подбудена от политическата неустановеност и разширяващия се инфлационен напън, до момента в който вложителите като че ли погледнаха настрана от идното повишение на лихвените проценти от Федералния запас на Съединени американски щати (Фед). Последните данни демонстрираха, че годишната инфлация в Съединени американски щати се е повишила с 8,5% през март, ускорявайки се с най-бързия си ритъм от декември 1981 година насам.

Поради същата причина и платината набъбна с 1.3% до 1007.52 $ за тройунция в понеделник.

" Златото се възползва директно от засиления инфлационен напън, провокиран от последствията от спора сред Русия и Украйна, които са по-значими за пазара от самите военни дейности ", съобщи ръководещият сътрудник на SPI Asset Management Стивън Иннес, представен от Trading Economics.

Платината нарастна над 1 000 $ за тройунция за първи път от три седмици насам заради упованията за продължаващо мощно търсене на благородния метал заради евентуалното понижаване на предлагането.

Експертите считат, че удължаването на глобите против Русия, главен снабдител на платина, може да затрудни продажбите в чужбина на обвързваните с нея компании за първични материали.

Паладият нарастна с 0.9% до 2390.2 $ за тройунция по време на търговията в понеделник, а среброто набъбна с 0.98% до 25.93 $ за тройунция, което е най-високата стойност от съвсем шест седмици.

Междувременно медта, която не е доблестен метал, само че с разнообразно приложение в промишлеността, нарастна с 0.94% до 4.7615 $ за фунт (около 453.6 грама), покрай историческия си връх от 5 $ за фунт от 7 март, подкрепени от ниските международни ресурси и намаляващия рандеман в Чили, най-големия производител на мед в света.

Запасите от мед в складовете, следени от Шанхайската борса за фючърси, са спаднали с 8.2% през седмицата, завършила на 15 април, заяви Trading Economics.

Междувременно специалисти предвиждат, че производството на мед в Чили през 2022 година ще спадне под равнищата от 2004 година Данните за януари демонстрираха 7.5% спад на производството на мед в страната на годишна база до 425 700 тона, което е 11-годишно дъно.

Котировките на металните фючърси са настоящи към 14:00 часа, източници Trading Economics.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР