Цените на алкохола в България са едни от най-ниските в

...
Цените на алкохола в България са едни от най-ниските в
Коментари Харесай

Евростат: Цените на алкохола в България са едни от най-ниските в ЕС

Цените на алкохола в България са едни от най-ниските в Европа. Това сочат на Евростат, оповестен този понеделник. Спиртните питиета у нас костват с 19,5% по-малко от междинната им стойност в Европейски Съюз. Преди нас обаче са северните ни съседи – в Румъния алкохолът е с 26,2% по-евтин от междинното за Съюза, а отличник е Унгария, където равнището на цените е с 27,3% по-ниски спрямо останалите страни членки.

Данните в отчета обгръщат 37 страни, като не всички са членки на Европейски Съюз. Най-скъпият алкохол в Европа се продава в Норвегия – цените там са със 151,2% по-високи от междинното равнище за Европейския съюз. След Норвегия в листата се подрежда Исландия - цените на алкохола там са със 139,4% по-високи от междинните за Европейски Съюз. Финландия е рекордьорът в Европейски Съюз, там цените са с 92,7% по-високи от другите страни членки. Следват Ирландия (с 80,7%) и Швеция (с 65,7%).
Снимка: Евростат
Според данните на Евростат, оповестени при започване на август, Дания е водеща страна в Европейски Съюз във връзка с каузи на случаите на корист с алкохол през 2019 година - 38% от възрастното й население е пило повече от 60 грама чист етанол най-малко един път на месец. Следват Румъния (35%) и Люксембург (34%).

Повече от една трета от възрастните в Европейски Съюз (37,2%) пият всекидневно (8,4%) или най-малко един път седмично (28,8%). Най-често всекидневно се използва алкохол в Португалия (20,7% от възрастните), Испания (13%) и Италия (12,1%), най-рядко в Латвия и Литва (около 1%).
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР