Цените, които потребителите в САЩ плащат за различни стоки и

...
Цените, които потребителите в САЩ плащат за различни стоки и
Коментари Харесай

Ръст на инфлацията в САЩ, Фед избягва да говори за понижение на лихвите

Цените, които потребителите в Съединени американски щати заплащат за разнообразни артикули и услуги, са се повишили повече от предстоящото през декември, съгласно предстоящите от вложителите данни на Министерството на труда, които демонстрират, че инфлацията към момента държи в хватка стопанската система на Съединени американски щати.

Индексът на потребителските цени се е нараснал с 0,3% за месеца, по-високо от предстоящите 0,2%. Това идва в миг, в който множеството икономисти и политици чакат намаляване на инфлационния напън. На 12-месечна база Идеологически подривни центрове е затворил 2023 година с растеж от 3,4%. Икономисти, интервюирани от Dow Jones, чакаха годишно нарастване от 3,2%.

Като се изключат нестабилните цени на храните и силата, по този начин нареченият главен Идеологически подривни центрове също се е повишил с 0,3% за месеца и 3,9% по отношение на година по-рано, в съпоставяне със съответните предварителни оценки от 0,3% и 3,8%.

Голяма част от нарастването се дължи на възходящите разноски за заслон. Категорията се е повишила с 0,5% за месеца и съставлява повече от половината от главното нарастване на Идеологически подривни центрове, отбелязва CNBC. На годишна база разноските за заслон са се нараснали с 6,2%, или към две трети от повишаването на инфлацията.

Цените на храните са се повишили с 0,2% през декември, колкото и през ноември. Енергията отбелязва растеж от 0,4%, откакто спадна с 2,3% през ноември. Цените на самолетните билети са се нараснали с 1% за месеца.

В други основни ценови показатели, застраховката на моторни транспортни средства отскача с 1,5% нагоре, здравното обслужване се е ускорило с 0,6%, а цените на използваните транспортни средства, главен фактор за първичния скок на инфлацията, са се нараснали с още 0,5%, след растеж от 1,6% през ноември.

Заплатите, поправени по отношение на инфлацията, означават  0,2% нарастване на месечена база, като в същото време се покачват със скромните 0,8% по отношение на година по-рано, по данни на Бюрото по трудова статистика.

Фючърсите на фондовия пазар бяха негативни след публикуването на отчета, като доходността на държавните облигации се задържа малко по-висока.

Данните за инфлацията обгръщат същия месец, в който Федералният запас на Съединени американски щати резервира главния си лихвен % по заемите постоянен за трета поредна среща. Заедно с това решение централните банкери показаха, че могат да стартират да понижават лихвите през тази година, стига данните за инфлацията да продължат да им „ сътрудничат “.

Въпреки по-високите от предстоящото индикатори за инфлацията, трейдърите на фючърси не престават да дефинират огромна възможност Фед да стартира да понижава лихвените проценти през март. Инструментът FedWatch на CME Group демонстрира към 63% възможност за понижение през март, малко по-ниска от тази в сряда.

Вероятността обаче отразява и разделяне сред пазара и Фед по отношение на времето и степента на понижения на лихвените проценти през 2024 година Пазарите чакат шест спада, а прогнозите на Фед сочат единствено три.

През последните дни няколко централните банкери също по този начин заобикалят да се ангажират с по-разхлабена парична политика.

Президентът на Федералния запас на Ню Йорк Джон Уилямс сподели в сряда, че инфлацията явно е намаляла от над 40-годишния си връх в средата на 2022 година и отбелязва стабилен прогрес. Той обаче не даде сигнал по кое време счита, че намаляването на лихвите ще бъде уместно и настоя, че „ рестриктивната “ политика евентуално ще остане в действие за известно време, написа CNBC.

Управителят на Фед Мишел Боуман и президентът на Фед в Далас Лори Логан също показаха песимизъм и споделиха, че няма да се поколебаят да покачат още веднъж лихвите, в случай че инфлацията се повиши.

Тези мнения идват на фона на устойчива икономическа среда, като безработицата се задържа под 4%, а потребителите не престават да харчат макар доказателствата за възходящи дългови натоварвания и свиващи се спестявания.

Предсатвителите на Фед обръщат особено внимание на цените на услугите като доказателство за това дали инфлацията демонстрира трайни признаци за връщане към задачата на централната банка от 2%.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР