Цената на златото в четвъртък сутринта се понижава преди заседанието

...
Цената на златото в четвъртък сутринта се понижава преди заседанието
Коментари Харесай

Златото тръгна надолу след вчерашния скок

Цената на златото в четвъртък сутринта се намалява преди съвещанието на Европейската централна банка, откакто нарастна предходния ден с повече от 1% заради вълненията в банковия бранш.

Според данните от днешната търговия към 9:30 часа българско време цената на априлските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се понижи с $12,9, или с 0,67%, до $1918,4 за тройунция.

На спот пазара жълтите кюлчета се продават по 1915,03 $ за тройунция, осведоми Тrading Еconomics.

В същото време майските фючърси за среброто са алегорично по-евтини с 0,01% до $21,88 за унция.

Ден по-рано златото нарастна с 1,1%, до момента в който финансовите пазари претърпяха мощна волатилност заради рецесията в банковия бранш. Златото е по-безопасен актив и се употребява за отбягване на риска.

По-рано американските управляващи оповестиха затварянето на няколко банки. А в сряда акциите на една от най-големите швейцарски банки Credit Suisse паднаха с 24%, до момента в който денем поевтиняха с повече от 30%. Това идва след известия, че главният акционер на Credit Suisse, Саудитската национална банка, е изключила опцията за спомагателни избавителни ограничения за банката, базирайки се на регулаторни опасения.

В тази светлина резултатите от съвещанието на Федералната аварийна система на Съединени американски щати по-късно през март може да станат още по-интересни. Според CME Group две трети от интервюираните специалисти предвиждат нарастване на главния лихвен % с 0,25 процентни пункта, до 4,75-5% годишно, останалите залагат неговото опазване на настоящето равнище.

Още през днешния ден, в четвъртък, има съвещание на ЕЦБ, вследствие на което се планува нарастване на % на рефинансиране в еврозоната до 3,5% от 3% годишно.

Разликата в степента на стягане на паричната политика в най-големите международни финансови центрове може съществено да повлияе върху пазара на злато.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР