Цената на водоснабдителните услуги се повишава на първо място заради

...
Цената на водоснабдителните услуги се повишава на първо място заради
Коментари Харесай

Иван Иванов: Водата поскъпва заради старата водопроводна система

Цената на водоснабдителните услуги се покачва преди всичко поради остарялата водопроводна система. Това отговори ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) на въпрос конкретно за какво услугата в Перник се покачва с над 46 %. В отчета на сдружението, което обслужва общините Перник, Брезник, Земен, Радомир и Трън, се показва, че доставянето, отвеждането и пречистването на водата към този момент би трябвало да костват не 2,43 лева, а 3,56 лева за пространствен метър. Предвидени са 12 милиона лв. вложения, с които ще бъде реконструирана мрежата в Перник и Радомир.

Иванов посочи, че поради остарялата водопроводна система има доста течове. Затова би трябвало да бъде осъществена рационализация на мрежата. Самата рационализация не се прави гратис. Това става по няколко посоки, като едно от тях е посредством цената на водата за потребителите. Освен това цената на електрическата енергия се увеличи. Може би ВиК операторите ще стигнат до рационално решение общо да декларират количества електрическа енергия, с цел да реализиран по-ниска цена. 

Българска телеграфна агенция напомня, че и цените на ВиК услугите в Софийска област ще се усилят с 44,14 % от 1 юли. Това стана ясно по време навън съвещание за разискване на отчет и план на решение за одобрение на бизнес проект за развиване на активността на " Водоснабдяване и канализация " - София Област като ВиК оператор за интервала 2022-2026 година, както и заявление за одобряване и одобрение на цени на водоснабдителни и канализационни услуги. В отчета на КЕВР е записано, че цената за доставянето, отвеждането и пречистването на водата би трябвало да се увеличи от сегашните 2,56 лв. за кубик до 3,69 лева с Данък добавена стойност. В 5-годишния си бизнес проект водоснабдителното сдружение планува да влага близо 14 милиона лв., които ще употребява за възстановяване на качеството на водата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР