Цената на тока от ТЕЦ-овете е четири пъти по-висока от

...
Цената на тока от ТЕЦ-овете е четири пъти по-висока от
Коментари Харесай

Сабрутев: Пазарът ще затвори ТЕЦ-овете заради високите им цени, нужни са нови работни места

Цената на тока от ТЕЦ-овете е четири пъти по-висока от тази, на която купуват електрическата енергия битовите консуматори – пазарът ще затвори въглищните централи, тъй като те не могат да работят на пазарен принцип. Това съобщи пред бТВ депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев, който е и член на комисията по енергетика в Народното събрание.

По думите му, напъните би трябвало да бъдат ориентирани към обезпечаване на нови работни места за хората от тези централи.

„ Това, което предложихме на протестиращите, е всичко, което можеше да направи страната. Да предложи сядане на масата за договаряния. Да предложи седем точки, които действително вземат решение настояванията на синдикатите. “ - разяснява той блокадите на автомагистралите.

Венко Сабрутев обаче е безапелационен, че териториалните проекти за прекосяване към зелена сила няма по какъв начин да бъдат изтеглени от Брюксел:

„ Ако желаеме да преговаряме по тези проекти, те би трябвало да са импортирани, с цел да има база за договаряния. С Брюксел се договаря на база документи, а не на база общи приказки. “

Сабрутев означи, че средствата, които България ще получи с помощта на проектите, ще оказват помощ за отварянето на нови работни места.

Депутатът посочи, че тези проекти се бавят 3-4 години. Според него страната към този момент е изгубила 100 млн. евро от Плана за обективен преход точно поради невнасянето на тези документи в Европейската комисия. Той обаче акцентира, че трансформацията в енергийната промишленост към този момент се случва и България не трябва да изостава.

„ Виждаме, че цената на електрическата енергия, която създават тецовете, е четири пъти по-скъпа от тази, която битовите консуматори заплащат сега. Всички ние би трябвало да се зададем въпроса дали сме склонни да купуваме електрическа енергия, която е четири пъти по скъпа. Или другояче казано, в случай че плащаме 250 лева ток през отоплителния сезон, склонни ли сме да даваме 1000 лева “ – разяснява Сабрутев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР