Цената на свинското месо се вдига след случаите на Африканска

...
Цената на свинското месо се вдига след случаите на Африканска
Коментари Харесай

Свинското на пазара вече поскъпна заради чумата

Цената на свинското месо се подвига след случаите на Африканска чума по свинете. Производители алармират, че откакто в страната над 130 000 животни от ферми бяха умъртвени предлагането не може да отговори на търсенето, оповестява Дарик.

Килограм охладено свинско месо за готвене коства към 8 лв..

Увеличението е забелязала и Атанаска Аршинкова: „ Много се подвига. По 6 лв. беше, пък в този момент 7-8 лв. отива. Тази висока цена ни отхвърля да купуваме, изобщо ни отхвърля да ядем, споделя тя “.

Въпреки това - за Коледа на трапезата месо ще има, сигурна е Иванка Страшимирова.

„ Ще отделим, тъй като си знаем от едно време и си спомняме времето на клането на прасетата и по тази причина малко ни е мъчно да го забравим и отделяме “, споделя шуменката.

Възходяща смяна в цената има и при животновъдите. Цената онлайн тегло свинско е към 2,90 лв. за кг.

В началото на годината тя е била 2,40 лв.. Увеличението се дължи на тежката конюнктура както в България, по този начин и в международен мащаб поради Африканската чума, счита доктор Полина Хаджистоева, ръководител на Асоциацията на свиневъдите

При такова огромно заличаване на прасета и на животни, които излизат от приложимост и от пазара – стоката, суровината става дефицитна – това постанова и едно увеличение на цената на свинското, споделя тя.

Не се чака да има нарастване за Коледа.

Оказва, че вносното свинско месо е по-евтино, от българското.

Д-р Полина Хаджистоева отбелязва, че неговото предопределение по-скоро е друго.

Има по-евтино месо, което се употребява за преправка – вносно, което е замразено, само че то не е за директна консумация, то се употребява за месопреработка и произвеждане на салами и заготовки от раздробено месо, показва тя.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР