Цената на природния газ в България може да скочи с

...
Цената на природния газ в България може да скочи с
Коментари Харесай

Газът може да скочи с около 25% през май 

Цената на природния газ в България може да скочи с към 25% през май. Това съобщи през днешния ден ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Станислав Тодоров.

Причината е ясна - едностранното и нелегално дерогиране на дълготрайния контракт сред страната ни и " Газпром " от страна на съветската държавна компания. В тази обстановка към 90% от потреблението ни би трябвало да бъде поето от доставки " на пазар " или по настоящите сега спот цени.

" Предвид обстоятелството, че би трябвало да отидем на свободния пазар и да заместим 80% от доставките, които " Газпром " доставяше за България и които към този момент не желаят да доставят за България, би трябвало да ги заместим с количества от различни снабдители. Тези количества идват на пазарните цени. Това, което може да чакаме за цената за месец май, е цените в България на газа да се изравнят с тези в Европа. В момента борсовите цени са към 100 евро, малко под 100 евро на спот пазарите. Предполагам, че цената за България, поради големите количества, които купува " Булгаргаз ", ще бъде малко по-ниска заради комерсиалната отстъпка ", акцентира през днешния ден шефът на КЕВР, представен от БНР.

От своя страна държавният снабдител " Булгаргаз " разгласи през днешния ден на съвещанието сред него и КЕВР, че доставките до България са обезпечени и няма да има ограничаващ режим за използването на природен газ.

" За месец май сме договорили различни доставки на природен газ, с които да сменяем количествата от " Газпром износ ". Проведена е процедура, желали сме предложения от всички дейни търговци в района и сме избрали снабдители. В момента тече, още не сме завършили с подписването на договорите. Но природен газ за момента за нашите клиенти, по поръчки, които те са дали към " Булгаргаз ", е контрактуван ", безапелационен бе изпълнителният шеф Людмил Йоцов.

Окончателната цена на газа за май ще стане ясна на 4 май.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР