Цената на природния газ от 1 юли се очаква да

...
Цената на природния газ от 1 юли се очаква да
Коментари Харесай

Природният газ може да поевтинее с около 8% от юли

Цената на природния газ от 1 юли се чака да е с към 8 на 100 по-ниска от тази през юни. Това заяви изп.- директор на " Булгаргаз " Деница Златева по време на откритото съвещание в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Ако през днешния ден " Булгаргаз " трябваше да подаде заявление за цена на природния газ, тя щеше да бъде в порядъка на 60,50 лв. за мегаватчас.

В момента има растеж на ценовия борсов показател в Европа с над 19 на сто спрямо датата, когато публичният снабдител подаде заявление за цена за идващия месец - 12 юни. Въпреки това " Булгаргаз " към днешна дата ще актуализира цената единствено с 4 %, посочи Деница Златева.

Договорът с турската компания " Боташ " не е за газ, а е за достъп до избрани количества природен газ – от нула до максимума, което дава еластичност на дневна база. Това отговори изпълнителният шеф на " Булгаргаз " на въпрос какво ще прави България с толкоз доста количества газ, които ще постъпват в страната ни - от Азербайджан, както и от терминалите в Турция и Гърция. По думите й този контракт дава сигурност и еластичност на доставките.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР