Цената на газа в Европа продължи да нараства и днес

...
Цената на газа в Европа продължи да нараства и днес
Коментари Харесай

Цената на газа в Европа продължава да расте

Цената на газа в Европа продължи да нараства и през днешния ден на фона на усложненията на Европейския съюз да събере задоволително ресурси, с цел да се оправи без съветски газови доставки през зимата, без да възникне дефицит, съобщи Франс прес.
Фючърсите в газоразпределителния център Те Те Еф (TTF) в Нидерландия се търгуваха за 249 евро за МВт/ч. към 11:50 ч. по Гринуич (14:50 ч. бълг. време). Такава стойност не е достигана от първите дни след съветската инвазия в Украйна в края на февруари.

Вчера същите договори завършиха сесията на историческо ниво на закриване от 241 евро за мегаватчас.
Вчера ръководителят на немския енергиен регулатор Клаус Мюлер предизвести, че има заплаха страната да не извърши поставената от държавното управление цел за запълване на газохранилищата. Според него в някои области може да се чака дефицит през зимата, а също и че "няма да е една зима, а минимум две, и втората може да е още по-тежка ".
Електричеството следва скока на цените на газа, само че и от слабия вятър за вятърните съоръжения, акцентират анализатори от "Рюстад енерджи " (Rystad Energy). В същото време горещото лято лимитира производството на ток: високите температури затрудняват охлаждането на атомните централи, а сушата пречи на корабите да карат въглища до немските централи.

А вълната от горещини ускорява използването на електричество за климатиците и вентилаторите.
Цената на тока с доставка през идната година в Германия надвиши да първи път 500 евро за мегаватчас през последните дни по отношение на малко над 300 евро при започване на юли.
Европейските страни не са по този начин подвластни от петрола и цените му започнаха да се намаляват. Днес референтният за Европа вид Брент от Северно море с доставка през октомври поевтиня с 2,07 на 100 до 94,59 $, а американският лек недопечен нефт с доставка през септември намали цената си с 1,99 на 100 до 88,72 $ за барел.
Източник: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР