Цената на алуминия доближава най-високата си стойност за последните 10

...
Коментари Харесай

Цената на алуминия доближава 10-годишен връх

Цената на алуминия приближава най-високата си стойност за последните 10 години при възобновено търсене на всички артикули, употребяващи суровината - от бирени кенчета до опаковки. Цената на метала се е повишили с 31% през 2021 година, достигайки най-висока стойност от 2 615 $ за звук тази седмица, оповестява Financial Times.

Повишението носи дълго чакано облекчение в промишлеността, от години страдаща от свръхпредлагане заради безмилостната агресия на Китай. Процентното покачване на акциите на най-големите международни производители на алуминий са двуцифрени през 2021 година - Alcoa с 68%, а европейската Norsk Hydro - с 47%.

Тази година може да надмине 2010 година като отличник по растеж на търсенето в историята, счита Колин Хамилтън, анализатор в BMO Capital Markets.

Алуминият има необятно приложение: в производството на кенчета и опаковки, в строителството и авиацията и следва наклонността на растеж на икономката. Използва се също за електрически автомобили - както за батериите, по този начин и за корпуса на премиум моделите.

" В изискванията на много широкообхватно възобновяване на международната стопанска система, алуминият е миропомазан на съвсем всички фронтове ", сподели Еойн Динсмор, анализатор в консултантската компания CRU. Повече от 74% от бирата, продадена в Съединени американски щати, е опакована в алуминиеви кенове и бутилки. BMO предвижда световното ползване да се увеличи с 8.5% тази година до 68.2 млн. тона.
Ограничено произвеждане
Алуминият нараства и заради ограничавания в производството. Китайската провинция Юнан е понижила производството на водна сила, причинявайки дефицити и карайки локалното държавно управление да помоли леярните да понижат активността си. Провинцията се очакваше да способства с 50% от международния растеж на производството на алуминий сред 2020 и 2023 година, тъй че всеки дефицит там има световен отзив, сподели Динсмор. Тя е значима за пазара, тъй като там се случва растежът, добави той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР