Целуването е хубаво. Особено когато е около някой празник. Но ние

...
Целуването е хубаво. Особено когато е около някой празник.
Но ние
Коментари Харесай

Инфекционист предупреди кои болести се предават с целувки

Целуването е хубаво. Особено когато е към някой празник.
Но ние бързаме да развалим малко романтиката, тъй като устата не е най-чистото място, колкото и да следим хигиената си.
Следователно целувка с чужд човек може да бъде запомнена от вас освен като прелестен спомен, само че и не като най-приятната болест. Татяна Когут, експерт по инфекциозни заболявания в службата Doctis, изброи инфекции, които могат да бъдат инфектирани посредством целувки.
Според специалиста по време на целувка се предават към 80 милиона бактерии. И в последна сметка към 20% от тях са неповторими, т.е. всеки човек има собствен персонален микробиом в устата си. Ползата от целуването е, че сред сътрудниците се обменя слюнка и се образуват антитела против непознатите бактерии. В прочут смисъл целувките укрепват взаимно имунитета.
„ Повишава се устойчивостта и устойчивостта на организма към инфекции, излъчени по въздушно-капков път. Колкото по-често хората се целуват, толкоз по-активна е тази имунизация и толкоз по-добре се укрепва имунитетът “, сподели тя.
По време на целувка окситоцинът, хормонът на щастието, се отделя в огромни количества от задната част на хипофизната жлеза. Той потиска равнището на хормона на напрежението кортизол, като по този метод покачва защитните сили на организма. Така че нормално след целувка се усещаме доста по-добре и по-щастливи.
Но в този момент към не толкоз приятното. Чрез целуването можете да болестите няколко заболявания. Едно от най-често срещаните болести е херпесният вирус.
„ Проявите на това заболяване в острата фаза са познати на мнозина: дребни мъчителни мехури покрай устните, носа или даже вътре в устата, сърбеж и парене в засегнатата област, леко повишение на температурата “, изясни лекарят.
Повечето хора се смятат за носители на херпес, само че той може да се предава единствено по време на интервал на обостряне, което може да се види - гореспоменатите везикули се отделят. Така че е по-добре да не се целувате в този миг.
С целувка също може да се съобщи инфекциозна мононуклеоза. Симптомите му включват непрекъсната отмалялост, възпалено гърло, висока температура, загуба на вкус и подути лимфни възли със признаци на възпалено гърло. Можете да идентифицирате болестта благодарение на проби. Това заболяване се смята за по-малко заразно от херпеса, само че младежите на възраст 15-30 години са изложени на риск.
Абсолютно всички инфекции, които се популяризират по въздушно-капков път, се предават посредством целувка. Това включва грип, COVID-19, аденовирусна зараза и други остри респираторни вирусни инфекции.
„ Въпреки това, най-вероятно инфекцията ще настъпи, преди да преминете към целувки, задоволително е просто да сте в една и съща стая, да говорите между тях “, заключи Когут.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР