Целта за поддържане на дългосрочното глобално затопляне в рамките на

...
Целта за поддържане на дългосрочното глобално затопляне в рамките на
Коментари Харесай

Климатичните промени пред точка без връщане назад

Целта за поддържане на дълготрайното световно стопляне в границите на 1,5°C ни се изплъзва, оповестява " Ройтерс ".

Страните не съумяват да си слагат по-амбициозни цели макар месеците на рекордни горещини.

На фона на срещата в Бон при започване на юни за подготовка на тазгодишните договаряния за климата през ноември, междинните температури на въздуха в международен мащаб бяха повече от 1,5 °C над прединдустриалните равнища в продължение на няколко дни, показва Европейската работа за изменение на климата " Коперник ".

Въпреки че междинните температури краткотрайно са надхвърляли прага от 1,5°C и преди, това беше първият път, когато го направиха през лятото в северното полукълбо, което стартира на 1 юни. Морските температури също счупиха върховете за април и май.

" Времето ни изтече, тъй като смяната лишава време ", съобщи Сара Пъркинс-Къркпатрик, климатолог от австралийския университет в Нов Южен Уелс.

Докато пратениците по въпросите на изменението на климата от двата най-големи източника на парникови газове се приготвят да се срещнат идващия месец, температурите счупиха върховете през юни в китайската столица Пекин, а рискови горещи талази застигнаха Съединените щати.

В елементи от Северна Америка бяха достигнати температури с към 10°C над междинната за сезона този месец, а димът от горските пожари обгърна Канада и източното крайбрежие на Съединени американски щати в рискова мъгла, като въглеродните излъчвания се пресмятат на рекордните 160 милиона метрични тона.

В Индия - един от най-уязвимите райони в климатично отношение, се оповестява за скок на смъртните случаи вследствие на продължителни високи температури. Екстремни горещини са регистрирани също в Испания, Иран и Виетнам. Това поражда опасения, че миналогодишното смъртоносно лято може да се трансформира в нещо всекидневно.

През 2015 година страните се споразумяха в Париж да се опитат да задържат дълготрайните междинни покачвания на температурата в границите на 1,5°C. Световната метеорологичната организация обаче предвижда през ма, че в този момент има 66% възможност междинната годишна стойност да надвиши този предел за най-малко една цяла година сред сегашния миг и 2027 година

Високите температури на сушата са съпоставени с тези в морето, като стоплянето се ускорява от климатичния феномен Ел Ниньо и други фактори.

Средните световни температури на морската повърхнина доближиха 21°C в края на март и през април и май останаха на рекордни равнища за този интервал от годината. Метеорологичната работа на Австралия предизвести, че морските температури в Тихия и Индийския океан може да са с 3°C по-високи от естественото до октомври.

Глобалното стопляне е главният фактор, само че Ел Ниньо, намаляването на сахарския прахуляк, който се разнася над океана, и потреблението на горива с ниско наличие на сяра също са отговорни за това, изясни Пиърс Форстър, професор по физика на климата в университета в Лийдс.

" Така че, като цяло на океаните е нанесен четворен удар ", заключи той.

Хиляди мъртви риби са били изхвърлени на тексаските плажове, а провокираният от топлото време разцвет на водорасли е предизвикал гибелта на морски лъвове и делфини в Калифорния.

Освен това по-топлите морета могат да значат по-малко вятър и дъжд. Това основава един циничен кръг, който води до още повече жега, означи Аналиса Брако, климатолог от Технологичния институт на Джорджия.

Въпреки че тазгодишните високи температури на морето са породени от " съвършена композиция " от условия, това екологично влияние може да продължи, предизвести тя.

" Океанът ще реагира доста постепенно, защото натрупва топлота последователно, само че също по този начин я задържа доста дълго ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР